Feministmennene kommer!

Dokumentar og samfunnFeministmennene kommer!
Estimert lesetid 3min

I anledning av at Øystein Runde kommer ut av skapet som feminist, poster jeg en baksidetekst fra 2007 her:

De nye mennene kaller seg feminister og mener det. De nye mennene forstår at de har et kjønn og at kjønnsrollene påvirker og former oss. De nye mennene ser at det finnes strukturelle forskjeller knyttet til kjønn og de ønsker å endre dette. Si hei til den nye feministmannen. Han gjør halvparten av husarbeidet og tar seg av barna like mye som mor. I enkelte tilfeller kanskje mer? Den nye fantastiske feministmannen skjønner at hvis han skal være attraktiv for den superflotte intellektuelle privilegerte middelklasse-feministkvinnen så holder det ikke å tjene penger og ellers drikke øl. (Og la oss være ærlige: hvem ønsker ikke å være attraktive for henne? Jeg bare spør.) Det må jobbes både i og utenfor hjemmet. Følelser må snakkes om og man må strebe etter likestilling i hjemmet. Likestilling i økonomien er ikke fifty-fifty, men å tilpasse fellesutgifter etter inntekt. Det vil si at den som tjener mest bidrar mest. Slik kan private relasjoner oppveie samfunnets skjeve lønnsutbetalinger.

Menn begynner å innse at likestilling også er en fordel for dem. Menn begynner å innse at kvinner ikke kan være feminister alene. Menn begynner å innse at om vi frigjør oss fra kjønnsrollene er det en fordel for alle. Menn danner grupper som ”Menn mot voldtekt”. Den nye mannen innser at voldtekt er menns ansvar. Den nye mannen vil diskutere innholdet i mannsrollen. Den nye mannen vil bevisstgjøre, ta initiativ og engasjere menn.

Den nye mannen tar vil ha større andel av foreldrepermisjonen. Han vil ha mer ansvar i hjemmet. Han vil gjøre mer husarbeid. Han vil vaske opp og lage middag. Han vil ta ansvar for barnas bursdagsselskap og sende ut invitasjonene uten at mor minner han om det. Han vil planlegge ferien, bestille tur og forberede til jul. Han vil sitte og tisse og legge ned dolokket etter seg. Den nye mannen vil ta seg godt ut for sin kjære, og alle andre. Han går til frisøren helt av seg selv. Han er opptatt av klær og handler helt selv uten hjelp eller trusler fra mor! Tenk det, Henrik. Hvilket framskritt! Og skuespillermennene lengter etter nakenroller så de kan posere i sin fullendte mannlighet på film, TV eller scenen.

Jeg er så glad for alle disse mennene. Kjære feministmenn, vi skal lage en t-skjorte hvor det står: ”This is what a feminist looks like” (eventuelt: ”Sånn ser en feminist ut”) og den vil selvfølgelig feministmannen gå med. Kanskje skal vi lage en ekstrabonus t-skjorte for de aller beste av dere hvor det skal stå: ”Feminister elsker meg.”

(Baksida av Klassekampen 10. april 2007)