Ukas dikt er av Kristin Berget

Ukas dikt av Kristin Berget er hentet fra hennes nye, Brageprisnominerte diktsamling,  Og når det blir lyst blir det helt fantastisk. Det er et alvorlig dikt fra en av våre prisvinnende poeter.


Kristin Berget (1975) debuterte i 2007 med diktsamlingen Loosing Louise. Hun har nå utgitt fem diktsamlinger og en roman. Diktene er oversatt til dansk, svensk, polsk og serbisk. Berget har studert ved Litterär Gestaltning i Gøteborg, vært redaktør for Signaler, og har kuratert Harpefoss Poesifestival siden 2012. Hun har mottatt Tanums kvinnestipend og Stig Sæterbakkens minnepris.

I Kristin Bergets nye diktsamling Og når det blir lyst blir det helt fantastisk handler det om å inngå i kollektivet, og blikket er rettet utover. Det er en mørk bok, som utforsker hvordan klimakrisen påvirker vår bevissthet.

Ukas dikt av Kristin Berget har ingen tittel, og det er et godt stykke fra de mange vare kjærlighetsdiktene i denne spalten. For poesi er mer enn kjærlighet og lengsel, det kan være ytterst alvorlig og utforskende.

Jeg navngir ikke jord
jeg navngir ikke gud
jeg navngir ikke jeg
jeg navngir ikke oljen
eller salven
eller det skitne havet
Legger pannen mot brosteinen
vender håndflatene opp mot luften
fyller lungene med støv og væske
forventer enda en varme
som raser gjennom kroppen

Barnet gir jeg navn
ild og aske

LES OGSÅ:


Ny sekser til Roy Jacobsens «Rigels øyne»
Ukas dikt: Legg ikkje ditt liv i mi hand av Åse-Marie Nesse
Ukas dikt: Ikke alle kjærtegn av Jan Erik Vold
Ukas dikt: «Psykopatblues – krim for eldre» av Tom Stalsberg
Ukas dikt: «Når paven blir trett» av Gro Dahle
Ukas dikt: «Hestene står i regnet» av Astrid Hjertenæs Andersen