Tre poesi-samlinger du bør få med deg i høst

DiktTre poesi-samlinger du bør få med deg i høst
Estimert lesetid 4min

Når høsten kommer snikende med sine mørke kvelder, er det fint å krype opp i sofaen med et pledd og litt vakker lyrikk mellom hendene. Her har vi funnet frem tre poesi-bøker det kan være verdt å ta en titt på i høst.

Hanne Bramness
Hanne Bramness har mottatt flere priser for sine diktsamlinger, og er nå aktuell med «Fra håpets historie». Den finner du på Cappelendamm.no.

Hanne Bramness er aktuell med historieboken Fra håpets historie, i diktform. Her sees håpet på som en avgjørende kraft, like viktig som alle dystre hendelser. Håpet ligger i utveksling, gjenkjennelse, men også i det utenomsanselige. I Bramness sin diktning blir fragmentene fra håpets historie levende. Dag og Tid skriver i sin anmeldelse av Fra håpets historie: «Hanne Bramness’ diktbok Frå håpets historie tek opp i seg nokre av samtidas vonde traume og gjer det med overtydande, biletskapande dikt som ryddar plass i språket for det som ikkje er konformt og passar inn i den allmenne historiske straumen».  

I Bramness´ dikt kan man til og med ta seg en rotur på vannet i glasset! Det trengs det en god poet til for å klare.

Aftenposten er også positiv i sin anmeldelse og hyller poeten Bramness: «Tittelen på boken, Fra håpets historie, indikerer likevel at håpet er en avgjørende kraft, og en felles skjebne. Håp er utveksling og erkjennelse(…) I Bramness´ dikt kan man til og med ta seg en rotur på vannet i glasset! Det trengs det en god poet til for å klare. Hurra for det, eller: skål!».

Bremness debuterte i 1983 med samlingen Korrespondanse, og har siden den tid gitt ut flere diktsamlinger, både på norsk og på engelsk. Bremness har mottatt fem litterære priser, blant dem Språklig samlings litteraturpris, og Diktartavla i 2016.

Storheten i øyeblikket

Ingen fanger storheten i øyeblikket som Casper André Lugg, sies det. I Det store svaet, som er Luggs fjerde bok, tar han mesterskapet til nye høyder, om det enten er en fugl som stoppet flukten sin over myra, eller han tenker på flammene over apostlenes hoder. Diktene utfolder seg i spennet mellom den åpne erfaringen av verden, og den lille troen som blir stor for den som leser.

Diktene utfolder seg i spennet mellom den åpne erfaringen av verden, og den lille troen som blir stor for den som leser.

Lugg har studert litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen. Han debuterte med diktsamlingen Lite Rekviem i 2011, og i 2015 så kom hans andre bok Dagene er som gress, ut. For disse bøkene ble Lugg tildelt Bokhandelens forfatterstipend. I 2016 kom Luggs tredje bok ut, Nymånedagene.

Intimt kollektiv i ustabile landskap

Lyrikk-samlingen Og når det blir lyst blir det helt fantastisk, er Kristin Bergets sjette utgivelse. Der Berget tidligere har undersøkt et enkelt individs opplevelse av å ikke finne seg til rette i kategoriene det er henvist til, inngår den nye samlingen i et intimt kollektiv, plassert i ustabile landskap av åkre og hav, og årstider som forskyves. Menneskelivet er lite og sårbart. Verden er ulike konfliktområder, eller utsikten fra fyrvinduet. Og som alltid hos denne poeten gjøres det opp et bål.

Berget debuterte med diktsamlingen Loosing Louise i 2007. Hennes andre samling, Der ganze Weg kom ut i 2009. Siden har det fulgt på med Hennes ansikt, Min natur, samt romanen Sonja Sacre Cæur. Berget er oversatt til tre språk. I 2012 mottok hun Tanums kvinnestipend, mens hun i 2014 ble tildelt Stig Sæterbakkens minnepris.

Tirsdag 3. oktober klokken 18.00 får du sjansen til å møtte disse tre poesi-forfatterne. Under poesi-aften på Ingensteds blir det opplesning og samtale med Lugg, Berget og Bramness.

Les også: Ukas dikt av Casper Andre Lugg

Les også: Ukas dikt: Gjennom mørket av Hanne Bramness

Les også: Ukas dikt: «Skuggar» av Knut Ødegård