Et NAV-dikt av Ingvar Ambjørnsens Elling

DiktEt NAV-dikt av Ingvar Ambjørnsens Elling

Ukas dikt er hentet fra Elling-nytt på Facebook, der romankarakteren til Ambjørnsen kommenterer verden slik han ser den – iblandet et og annet dikt.

Estimert lesetid 2min
Illustrasjon til NAV-dikt av Elling
Ukas dikt er skrevet av Elling (eller Ingvar Ambjørnsen om vi skal være pirkete), og kommer i kjølvannet av NAV-skandalen. (Foto: Christina Lavaggi/Unsplash)

Ingvar Ambjørnsen bragte Elling tilbake i sommer med boka Ekko av en venn, men før det gjenoppsto han som blogger og i Facebook-gruppa Elling-nytt. Siden 2014 har Ambjørnsen – og etterhvert også Tom Stalsberg – reist land og strand rundt med Elling-kvelder. Facebook-gruppa oppsto som et sted lesere kan møte Elling som kommentator av samtidens nyhetsbilde – og som dikter.

Ambjørnsen er forøvrig på en liten norgesturné for tiden, og i kveld kan du oppleve ham på Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset.

Leilighetsdikt for hjemløse

I april i fjor debuterte Elling ganske diskré som dikter med diktsamlingen Leilighetsdikt for hjemløse. Samlingen er skrevet av Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg, men lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Elling er tidligere kjent som «surkålpoeten», men dette er Ellings debut som poet i bokform.

Lyrikeren Alfons Jørgensen dukker for første gang opp i den tredje romanen om Elling, Brødre i blodet, og gis i Leilighetsdikt for hjemløse for første gang en autentisk poetisk stemme av Tom Stalsberg. Stalsberg var i en årrekke journalist i Dagbladet, og han har gitt ut en rekke diktsamlinger og andre bøker.

NAV-kommentar

På Elling-nytt publiserer stadig Elling kommentarer og dikt. I det siste har for eksempel Elling vært oppbrakt over Hans Olav Lahlums påstander om et mulig seksuelt «samkvem» mellom Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland i Lahlums biografi om Reiulf Steen. Også Ellings dikt er gjerne kommenterende til dagsaktuelle hendelser.

Ukas dikt er et NAV-dikt (selv om Elling jo fortsatt bruker betegnelsen «sosialkontoret»):

jeg krevde min rett
og jeg hevet min trygd
men reisene gikk i mitt indre dyp
i drømmer og syn
og visjoner
ikke til spanske strender og barer
eller øyer i sydlige hav
jeg satt borte på senteret med en kopp kaffe
og drømte en hula-bula-pike naken
men bare på liksom
på sosialkontoret i annen etasje
møtte jeg alltid punktlig
privat og personlig
som oftest med et ydmykt smil
et signal om mild men varig anger
over egen tilstedeværelse i verden

E

Vil du lese mer Elling-stoff? Meld deg inn i gruppen Elling-nytt på Facebook!