«Sende jaktfalken opp» av Cecilie Løveid

DiktDikt om livet«Sende jaktfalken opp» av Cecilie Løveid

Ukas dikt er valgt av Ingvar Ambjørnsen. «De siste åtte, ti årene har min husdikter vært Cecilie Løveid,» sier forfatteren, og velger seg «Sende jaktfalken opp».

Estimert lesetid 2min
Ørn i flukt - Illustrasjon til «Sende jaktfalken opp» av Cecilie Løveid
Denne uka er det Ingvar Ambjørnsen som har valgt ukas dikt. Han har sett seg ut Cecilie Løveids «Sende jaktfalken opp», som første gang utkom i 2001 i samlingen «Split: nye dikt». Foto: Sam Bark/Unsplash

Ukas dikt er et populært format på Boktips. Fremover vil vi invitere norske forfattere til å velge sitt favorittdikt hver fredag. I forrige uke valgte Trygve Skaug «Som en der kommer fra fest» av Herman Wildenvey. Denne uka er det Ingvar Ambjørnsens tur.

Husdikteren Cecilie Løveid

Da vi spurte Ambjørnsen om han har et favorittdikt var svaret klart. Det har han ikke. Han har derimot en husdikter.

«Nei, jeg har ikke det. Men jeg leser mye lyrikk, og i de siste åtte, ti årene har min husdikter vært Cecilie Løveid. Hun leser jeg hele tiden. Ingen er så god til å male frem overraskende bilder, koblinger og assosiasjoner som henne. Det er som om diktene hennes vokser og utvikler seg hele tiden. De er annerledes hver gang jeg leser dem på nytt. Ja, for det må vel være dem? Diktene? Eller er det jeg selv? Nå ble jeg plutselig usikker.»

En av de betydeligste lyrikerne i vår tid

Cecilie Løveid, f. 1951, er lærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Løveids forfatterskap er svært rikt, og omfatter verker innenfor flere sjangre. Hun er en av våre mest spilte samtidsdramatikere, og regnes som en av de betydeligste lyrikerne i norsk litteratur.

Sende jaktfalken opp

I håp om å få større øyne
tar hun på seg en hanske
og sender jaktfalken opp
Den spiser brevduer i flukten
og legger ringer
ved føttene hennes
Hun må begynne å trene den
med større tålmodighet
Man kan sy en liten hette til den
Og en maken til seg selv