Dikt fra «Når jeg drikker» av Martin Svedman

DiktDikt om livetDikt fra «Når jeg drikker» av Martin Svedman

Denne uka er ukas dikt hentet fra Martin Svedmans diktsamling «Når jeg drikker». Samlingen tegner et portrett av en alkoholiker, og den har vekket stor oppmerksomhet i media.

Estimert lesetid 2min

Martin Svedman er noe så sjeldent som en lyrikkdebutant som har vekket oppsikt i media. Diktsamlingen, Når jeg drikker, kom ut for to uker siden og har allerede fått flere meget gode anmeldelser, samtidig som Svedman er intervjuet flere steder.

«En sjeldenhet»

Når jeg drikker har fått to terningkast-fem anmeldelser. Endre Ruset i Dagbladet skrev blant annet: «Det går lang tid mellom hver gang det utgis en diktdebut av dette kaliberet på norsk.» Mens Fartein Horgar i Adresseavisen var like begeistret: «Når jeg drikker er i det hele tatt en uvanlig diktsamling. Ikke bare uvanlig godt diktet. Først og fremst er dette en sjeldenhet i kraft av at den vil noe mer enn å speile sin opphavsmann.»

Et portrett av en alkoholiker

Dette er en diktsamling som tegner et portrett av en alkoholiker gjennom nedslag som er triste, euforiske, vonde, håpefulle, absurde og patetiske. Henrik blir like syk når han ikke drikker som når han drikker. Et presist, konkret og til tider lekent poetisk språk fører oss tett på alkoholikerens annerledeshet og smerten ved å reagere både mentalt og fysisk annerledes på et stoff- alkohol- som de fleste har et forhold til.

Inspirert av prosadiktene til Charles Baudelaire og slentrende, narrative poeter som Frank O’Hara begynte forfatteren å skrive dikt etter at han selv hadde vært innlagt til avrusing. Han har ikke drukket på åtte år.

på fredager
lager jeg middag
drikker
to flasker vin
tar en øl
før kinoen
fem øl fire whiskey
på byen
på lørdagene
går sofie i butikker
treffer venninner
mens jeg sover ut
drikker
en halv flaske vodka
etter at hun
har lagt seg
om morgenen
før hun våkner
kaster jeg opp
drikker resten
av flasken