Tom Kristensen – Om sosiale mediers mørke side og idéen bak Jakten

BarnebøkerUngdomsbøkerTom Kristensen – Om sosiale mediers mørke side og idéen bak Jakten
Estimert lesetid 3min

I mars 2014 så jeg «Uppdrag granskning» på svensk TV (tilsvarende norske «Brennpunkt»). «Naken på nätet» var tittelen.

Det var spesielt noen få minutter i programmet som brant seg inn i hukommelsen: En filmsekvens av en liten og sped 14-årig jente som var filmet inne på et av politiets avhørsrom for barn. Stemmen var lav, nesten hviskende. Hun hikstet, gråt, skalv, bet negler og så uendelig liten og forskremt ut. Hun hadde nettopp gjennomgått sitt livs mareritt, et angsthelvete – mange uker med konstant redsel og skyldfølelse.

Tom Kristensen: Jakten
Tom Kristensen er nå ute med Jakten, andre bok i spenningsserien World of Spycraft. Her forteller han om hva som fikk ham til å skrive om bl.a. utpressing og overgrep i sosial medier. Foto: © BillyBonkers

Saken var denne: En gjerningsperson hadde stjålet en ung og populær gutts identitet og kopiert hans bilder på Facebook og Instagram. Deretter hadde han lagret det som en ny profil på Facebook. Fra denne falske profilen addet gjerningspersonen venner, og spesielt mange av vennene til den som profilen var stjålet fra. Vennene trodde derfor at de hadde kontakt med en de kjente fra før.

Deretter startet utpressingen.

Med smisk og ros narret gjerningspersonen unge jenter, helt ned i 8-årsalderen, til å sende bilder av seg selv. Stadig mer utfordrende bilder. Til slutt nakenbilder. Og da begynte de første truslene å komme. Hvis jentene fra da av ikke sendte bilder som gjerningspersonen ønsket, stadig mer utfordrende og sexpreget, så truet han med å legge nakenbildene han allerede hadde fått ut på nettet – og å sende dem til foreldre og skolekamerater. Og denne terroriseringen bare fortsatte og fortsatte.

Men noe av det verste dette programmet viste var at politiet ikke kunne hjelpe 14-åringen. Saken hennes, og liknende saker, ble anmeldt gjentatte ganger, men alt av anmeldelser ble løpende henlagt. Det virket som om de ikke tok hverken anmeldelser fra 14-åringen, eller den som hadde fått sin profil stjålet, på alvor, ufattelig nok. Så de sto alene mot en hensynsløs overgriper.

Men det svenske TV-teamet bestemte seg for å ta saken.

Da de til slutt, etter over et år, klarte å avsløre overgriperen – en 23 år gammel gutt som bodde sammen med sin forlovede – hadde han klart å ødelegge mange jenters liv, faktisk flere titalls. En av jentene begikk selvmord.

Det var slik jeg fikk ideen til Jakten, min andre bok i serien World of Spycraft(første bok i serien heter Mientologene, red.anm.).

Sosiale medier har en mørk side, og blir du utsatt for en hensynsløs overgriper, så kan det ødelegge deg.

Vi har hatt flere tilfeller av overgrep ved bruk av sosiale medier også i Norge. Noe er kommet fram, men mørketallene er store.

Så vær varsom med hvem du er i kontakt med og hva du legger ut av private bilder på nettet. For jeg er ikke så veldig sikker på at norsk politi er så mye bedre enn det svenske.

LES OGSÅ:
Politiet: Ungdommer presses for nakenbilder på nett (vg.no)
Redaktør Steffen Sørum om Mientologene, første bok i spenningsserien World of Spycraft