Barndommens nattbord: Intervju med Veronica Salinas

BarnebøkerUngdomsbøkerBarndommens nattbord: Intervju med Veronica Salinas
Estimert lesetid 3min

Veronica Salinas (f. 1977) debuterte i 2012 med bildeboken Reisen, som er solgt til en rekke land. I 2015 kom Sulten. Begge bøkene er illustrert av Camilla Engman. I 2016 kom ungdomsromanen OG, der jeg-personen går gjennom en identitetskrise. Dette er en enkel og samtidig kompleks roman om identitet og språk, med et annerledes, sårt, friskt og humoristisk blikk på Norge og menneskene her. Det er også en roman om landet man har reist fra. Nylig ble boken nominert til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker 2016.

Født i Argentina

Veronica Salinas er skuespiller og forfatter. Hun er født i Argentina og har spansk og indiansk bakgrunn. I tillegg til «medbragt» utdanning fra hjemlandet, har hun tatt en bachelorgrad i spansk og portugisisk litteratur ved UiO og forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun har bidratt som skuespiller og med egne skuespill på scener som Nordic Black, Det Norske Teatret, Beaivváš Sámi Nášunálateáhter og Riksteatret.

– Er det en eller flere bøker fra «barndommens nattbord», som har gjort spesielt sterkt inntrykk på deg?

– De fleste bøkene jeg har lest som barn, finnes ikke på norsk. Jeg vokste opp med sangene og poesien til Maria Elena Walsh, novellene til Elsa Bonermann og Horacio Quiroga, så mulig at de jeg nevner ikke sier folk i Norge noe*.

– Var du av de heldige som fikk sitte på et voksenfang og bli lest for som barn? Og hadde du noen gode stunder med en lesende voksen på sengekanten?

– Jeg var ikke heldig å sitte på et voksenfang og bli lest for. Foreldrene mine var ikke opptatt av litteratur og jobbet veldig mye. De hadde ikke tid til oss og lesing og slik. Min bestemor fortalt historier til meg. Jeg vokste mest opp  med “muntlige fortellinger” og etter hvert bøkene jeg leste på skolen, som ble viktigere og viktigere i livet mitt.

– Hva har litterære møter i barndommen betydd for din senere skapende virksomhet?

– Jeg kan si at møtet med kunst i barndommen har betydd mye for meg. I tillegg til å lese bøker hørte jeg mye på musikk, så teater. Jeg hadde en tante som jobbet på et teater. Nesten hver helg fikk jeg se noe, enten en forestilling eller en prøve på en forestilling. Jeg så også mye film.

* Red. anm.:

Maria Elena Walsh (1930-2011): Argentiske barns kulturelle helt. 
Elsa Bonermann (1952-2013): Argentinsk barnebokforfatter, professor, komponist.
Horacio Quiroga (1878-1937): Urugiansk-argentinsk novellist, poet og dramatiker.