Barndommens nattbord: Intervju med Hans Petter Laberg

BarnebøkerUngdomsbøkerBarndommens nattbord: Intervju med Hans Petter Laberg
Estimert lesetid 3minHans Petter Laberg (f. 1966) er ungdomsbokforfatter, bibliotekar og blogger. Han er født og oppvokst i Nittedal, og arbeider som bibliotekar på Eidsvoll. Hans Petter debuterte i 1996 med romanen Biter av en historie. Boken vant 1. pris i Cappelens konkurranse om beste kjærlighetsroman for ungdom dette året. Med høstens roman, Ingen ting blir som før, har han utgitt i alt ti bøker for barn og unge.

Hans Petter Laberg
Hans Petter Laberg er en dreven ungdomsbokforfatter. Som bibliotekar kommer han tett på unge lesere.

Ingen ting blir som før

Ingen ting blir som før
Ingen ting blir som før er en sterk roman om forholdet mellom to unge brødre.Ingen ting blir som før er en gripende historie om et krevende søskenforhold som avsluttes i løpet av en helg. I boken møter vi brødrene Markus (16) og storebroren hans, Victor, som er langer og småskurk. Markus savner broren og vil gjerne ha kontakt. Men Victor er ikke til å stole på. En lørdagskveld tar han Markus med for å levere en bag. Da går det veldig galt…

– Er det en eller flere bøker fra «barndommens nattbord», som har gjort spesielt sterkt inntrykk på deg?

– Det er ingen spesielle bøker som skilte seg ut fra de andre. Siden jeg lærte å lese, har jeg alltid lest mye forskjellig, men på den tiden gikk det mest i ulike serier og bøker fra Bokklubbens barn. Men jeg husker at jeg på et tidspunkt leste Hvis jeg bare tør av Lennart Frich, og syntes at det var den mest deprimerende boka jeg noen gang hadde lest. Så en av de jeg husker best, er vel den jeg ikke likte så veldig godt.

– Var du av de heldige som fikk sitte på et voksenfang og bli lest for som barn? Og hadde du noen gode stunder med en lesende voksen på sengekanten?

– Jeg har en mor som leste mye for oss (og som er en ivrig leser selv). Vi kom oss vel gjennom alle Anne Cath. Vestly sine bøker, og sikkert noe Astrid Lindgren også. Men hun ga seg når vi overtalte henne til å lese Asterix høyt, og hun måtte stave seg igjennom det ene tulle-romerske navnet etter det andre.

– Hva har litterære møter i barndommen betydd for din senere skapende virksomhet?

– Det har gjort meg glad i å lese, og når man har lest en del, kan man få lyst til å finne på sine egne historier. Og det har jeg gjort.

Her kan du gå inn på Hans Petter Labergs egen blogg.