Barndommens nattbord: Intervju med Siv Wyller

BarnebøkerBarndommens nattbord: Intervju med Siv Wyller
Estimert lesetid 3min

Siv Wyller (f.1974) bor i et gammelt, trekkfullt hus på landet og skriver bøker med vanter på. I 2012 debuterte hun med den lattervekkende fortellingen Hockeysveis fører til dårlige rim. I 2016 kom hennes første voksenbok, den bisarre og burleske romanen Sirkus Maxim.

Hockeysveis
Siv Wyllers debutbok, Hockeysveis fører til dårlige rim, er illustrert av Rune Markhus.

Siv Wyller har skrevet en grenseløs og ellevill fortelling


Siv har en mastergrad i litteraturformidling, og har gjennomført Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning. I tillegg til de to nevnte bøkene, som begge er preget av forfatterens bisarre og absurde sans for humor, har hun har publisert korttekster i antologien Pilot. Hockeysveis fører til dårlige rim ble tatt imot med begeistring da den kom ut. Hilde Dybvik i Barnebokkritikk.no beskrev boken som «… en grenseløs og ellevill fortelling..»

Er det en eller flere bøker fra «barndommens nattbord», som har gjort spesielt sterkt inntrykk på deg?

– Det er helt klart bøkene til Ole Lund Kirkegård. Gummi- Tarzan og Otto er et neshorn og alle de andre bøkene hans. Jeg syntes de var kjempegøyale og synes det fortsatt. Leser dem av og til om igjen for å få inspirasjon. Andre ting som gjorde inntrykk var eventyr av Asbjørnsen og Moe, særlig ett som heter Kjæresten i skogen. Det handlet om en gal, rik mann som tok livet av alle kjærestene sine og blant annet tappet blodet deres på store tønner. Jeg var nok en litt freaky unge.

Var du av de heldige som fikk sitte på et voksenfang og bli lest for som barn? Og hadde du noen gode stunder med en lesende voksen på sengekanten?

– Ja jeg var heldig og ble lest for mye! Spesielt eventyrene var ofte høytlesning. Andre ting jeg husker var diktene til Jan Erik Vold, og en rød og en blå og en gul sangbok som det alltid ble sunget fra om kveldene. Slagere som Sønnavindvalsen og Flikcan i Havanna.

– Hva har litterære møter i barndommen betydd for din senere skapende virksomhet?

– Jeg tror nok det har betydd mer for egen skriving enn jeg egentlig er klar over. Jeg hadde tilgang på masse bøker og leste også mye selv. Det rommet bøkene åpnet for meg er vanskelig å forestille seg uten denne påvirkningen. Det er sted hvor alt er tillatt og samtidig helt ufarlig.

Les voksendebutant-intervju med Siv Wyller på Forlagsliv.