Hvor er Willy? er stadig like populær

BarnebøkerHvor er Willy? er stadig like populær

Mange av oss har i løpet av barndommen (eller voksenlivet) lett side opp og side ned etter Willy, den lille figuren kledd i røde striper og runde briller. Å lete etter Willy kan gi både underholdning og hodebry, alt etter hvor vanskelig det er å finne ham.

Estimert lesetid 4min

Willy i Hvor er Willy?-bøkene er en verdenskjent figur, til tross for at han er glad i å gjemme seg. Selv over 30 år etter at den første boken kom ut, er han stadig like populær, og bøkene om reisene hans er solgt i over 67 millioner eksemplarer verden rundt, og kan leses på 30 forskjellige språk.  

Visste du dette om Hvor er Willy?

Willy 30 år
Den kjente og kjære figuren Willy er nå godt over 30 år!
 1. Her i Norge kjenner vi han som Willy, men Martin Handfords stripekledde figur har forskjellige navn i ulike land! Her er noen av dem:

  England: Wally
  Frankrike: Charlie
  Kroatia: Jura
  USA: Waldo
  Bulgaria: Uoli
  Danmark: Holger
  Island: Valli

2. Visste du at Willy har krympet? Det finnes syv bøker i Hvor er Willy-serien, utgitt mellom 1987 og 2009. I denne perioden har Willy krympet med hele 80 %! Ettersom folk har blitt flinkere til å lete etter Willy, har illustratør Martin Handford gradvis krympet Willy, slik at det ikke skal bli alt for lett å finne ham. Å lete etter Willy kan sammenlignes med å sette sammen et puslespill på 5000 biter! Når du leter trener du både observasjonsevnen, hukommelsen og konsentrasjonen.

3. I Irland finnes det mange Willy-fans! I 2011 samlet 3872 mennesker utkledd som Willy seg i Dublin. De satt ny rekord for den største samlingen av mennesker utkledd som den kjente figuren.

4. Sidene i Hvor er Willy?-bøkene inneholder mellom 300-500 figurer! Et oppslag tar rundt åtte uker å lage, og Martin Handford brukte to år på å skape den første Willy-boken.

5. Hvor er Willy? har vært nummer 1 på New York Times Bestsellers List hele tre ganger! Bøkene holdt rekorden for raskest selgende barnebøker frem til Harry Potter ble utgitt.

6. Willy har oppnådd kjendisstatus! Han har dukket opp i tv-serier som Frasier, The Simpsons og Friends. Magasinet Rolling Stone utnevnte ham i 2006 til et av de største kulturelle ikonene gjennom de siste 40 årene.

Jeg elsker tanken om en endeløs reise, full av farger, energi og smilende mennesker – finnes det noe bedre?

– Martin Handford

Figurene i Willys univers

På bildet øverst i saken er du bilde av Willy, Wilma, Trollmann Hvitskjegg og Skurk. Wilma er en av Willys aller beste venner, og de to har veldig lik smak i klær! Wilma er glad i å ta fotografier, de gangene hun ikke har mistet kameraet sitt… Trollmann Hvitskjegg er Willys magiske mentor, og er stadig på leting etter sin magiske rull. Du har kanskje lagt merke til en figur som ser veldig lik Willy ut, bare at han har gule og svarte klær? Dette er Skurk, Willys litt slemme alter ego. Han forsøker stadig å ødelegge for Willy, men heldigvis er det hans egne planer som pleier å gå i vasken. Kanskje fordi han stadig mister brillene sine? Den siste figuren (som ikke viser på bildet) er Willys trofaste hund Boff, som jakter på kjøttbeinet sitt! Som oftest kan du kun se den stripete halen hans, men hvis du får et glimt av hele Boff klarer du kanskje å se at han er en hvit Labrador Retriever?

Let etter Willy og vennene hans!

Du kan lete etter Willy, Wilma, Skurk og Trollmann Hvitskjegg allerede nå! Hold tunga rett i munnen, og ikke gi deg før du har funnet alt du leter etter og litt til! God jakt!

Finner du Willy?
Klarer du å finne Willy blant alle menneskene på stranda?

Tips til flere lek og lær-bøker 

Kilder:

http://www.wired.co.uk/article/wheres-wally-algorithm-shrinking

http://www.cbc.ca/radio/q/blog/5-hidden-facts-about-where-s-waldo-1.4037724

http://whereswaldo.com/index.html#guidetoall/characters