«Håndbok for unge antirasister» solgt til USA

BarnebøkerFaktabøker for barn«Håndbok for unge antirasister» solgt til USA

I 2021 ble «Håndbok for unge antirasister» av Tinashe Williamson gitt ut på forlaget Cappelen Damm. Nå har et amerikanske forlag kjøpt rettighetene til å utgi boka i USA.

Estimert lesetid 5min
Thea Jacobsen og Tinashe Williamson med boka
Stolt illustratør og forfatter med boka som nå utgis i USA. (Foto: Lina Hindrum.)

Da Håndbok for unge antirasister kom ut i 2021, ble Tinashe Williamson hyllet for sitt bidrag til samfunnsdebatten. Mange husker sikkert Lindmo-intervjuet, der både Tinashe og Fredrik Solvang delte sine erfaringer med rasisme i oppveksten, og ikke et øye var tørt.

Med Håndbok for unge antirasister ønsket Tinashe å gi både barn og voksne et verktøy for å snakke om rasisme, og om hvordan man kan være en god støttespiller og alliert. Boka er illustrert av Thea Jacobsen.

Nå har det amerikanske forlaget IG Publishing kjøpt rettighetene til å gi ut boka i USA. Både forfatter og illustratør har familie i USA, og derfor er det ekstra stor stas at boka nå tar turen over dammen.

– Betyr ekstremt mye

– Dette sier jeg veldig sjelden, men jeg er veldig stolt av meg selv! Det betyr ekstremt mye. Å kunne bidra til holdningsendringer i et land som USA, med den temperaturen der, er ekstremt stort for meg. Det er veldig kult for meg som norsk forfatter og person of color å få ha en stemme der borte, sier Tinashe begeistret.

Hun håper boka finner veien til amerikanske klasserom.

– Det hadde vært en drøm. Hvis jeg ser en skoleklasse i USA sitte med den boka kommer jeg til å miste det helt. Jeg gleder meg!

Gjennom nåløyet

Håndbok for unge antirasister har siden utgivelsen blitt oversatt og utgitt i land som Finland, Danmark og Tyskland, og nå står altså det amerikanske bokmarkedet for tur. IG Publishing er et New York-basert forlag med lang tradisjon for å gi ut bøker med politisk brodd.

Rettighetsredaktør i Cappelen Damm Agency, Ida Amalie Svensson, kan fortelle at det er svært vanskelig å komme gjennom nåløyet.

– Det amerikanske bokmarkedet er mer eller mindre selvforsynt, og bare rundt 3 % av alle utgivelser er oversatt fra et annet språk. Innenfor disse tre prosentene regner man også bøker i alle sjangre. At en norsk, gjennomillustrert sakprosautgivelse for barn selges til USA, er ikke noe vi ser hver dag. Vi er vanvittig imponerte over dette prosjektet og evnen boka har vist til å nå langt ut over landegrensene, til Tyskland, Finland, Danmark og nå også gjennom nåløyet i USA.

Suksess med bismak

Selv om Tinashe gleder seg over den enorme suksessen og alle de takknemlige tilbakemeldingene hun får fra leserne sine, skulle hun helst sett at det ikke var behov for boka.

– Jeg har skrevet en bok jeg håper vil støve ned på et bibliotek. Ikke fordi vi slutter å være opptatt av det, men fordi vi har klart å utrydde rasisme sammen.

Bannlyser barnebøker

Sjansen for at den kommer til å støve ned på et amerikansk bibliotek, er dessverre liten. Da er det større sjanse for at den blir fjernet helt! I flere amerikanske delstater har det nærmest gått sport i å bannlyse og fjerne bøker om rasisme og LHBTQ+ fra skolebibliotekene. I følge organisasjonen Pen America ble det i perioden juli-desember 2022 bannlyst 1477 bøker fra skolebiblioteker i delstater som Texas, Florida, Missouri, Utah og South Carolina. Det er en økning på 28% fra halvåret før. Dette er et resultat av nye lover og reguleringer som begrenser barns tilgang til litteratur om omstridte temaer.

– Bannlysning av bøker og begrensning av ytringsfriheten er en bekymringsfull tendens som vi dessverre opplever i flere markeder. Vi har allerede erfart at dette kan ramme også våre forfattere og deres utgivelser, forteller Ida Amalie Svensson.

– Ikke minst har bøker som omhandler Amerikas slaverihistorie, diskriminering av svarte amerikanere og systemisk undertrykkelse av etniske og kulturelle minoriteter i flere tilfeller blitt fjernet fra amerikanske skolebibliotek. Nettopp derfor anser vi Håndbok for unge antirasister som en spesielt viktig tittel. At bøker provoserer er ikke noe nytt, og bøker som opplyser og sprer kunnskap er viktigere enn noensinne.

En viktig bok

Rettighetsredaktøren vektlegger signaleffekten av at boken nå utgis på engelsk. Salget til USA sier mye om dens evne til å håndtere vanskelige problemstillinger i møte med rasisme og fordommer. Hun er trygg på at Håndbok for unge antirasister er i de beste hender hos IG Publishing.

– IG Publishing er en forlegger med lang tradisjon for å utgi bøker med politisk brodd. Vi føler oss sikre på at de vil håndtere problemstillingene knyttet til ytringsfrihet og tilgjengelighet på en utmerket måte.

Dersom boka skulle bli bannlyst, vil det for Tinashe likevel være verdt det.

– På en eller annen måte så forteller det meg at vi har laget noe viktig. Vi kan ikke gjøre noe med hvor vi skal, hvis vi ikke vet hvor vi har vært. Det er veldig viktig at vi snakker om historien for å klare å endre det som kommer senere!

Bestill Håndbok for unge antirasister her og få den hjemsendt.
Kjøp Håndbok for unge antirasister som e-bok her.