ABC for barske barn

Barn 4-6 årUkategorisertABC for barske barn

ABC for barske barn er en samling rampete tekster for alle som skal lære å lese, holder på eller har lært seg kunsten. Her er lek med ord og bokstaver, og innfallsrike illustrasjoner.

Estimert lesetid 3min

Å lære å lese er en seier, en fryd, en berikelse


Å lære å lese er en seier, en fryd, en berikelse. Å lære å lese er en demokratisk rett og en betingelse for læring. Å lære å lese er en nøkkel til en uendelig verden av opplevelser, impulser, emosjonelle erfaringer og til kunnskap. Men man trenger hjelp på veien.

Inspirasjonsbok


Min ferske ABC for barske barn er tenkt som en inspirasjonsbok underveis. En bok som forhåpentligvis kan vekke interesse for bokstaver, ord og ordlek, og lysten til å lese selv. Dette er en samling morovers for små, men som jeg håper også vil more de store. Hver bokstav i alfabetet har fått sitt ramperim og en tullete tegning.

A a

Ada liker nesten alt:
appelsin, agurk og salt.
Og hun knasker passe doser
ape, and og aprikoser.
Albatross og frisk ansjos
vil hun ha som lørdagskos.

Gjennomillustrert med fargerike myldreillustrasjoner


Boken er gjennomillustrert og altså en samling humoristiske og rampete tekster på rim. Ved å skape interesse for bokstaver og ord, skapes også interesse for lesning, litteratur, læring og språk. I boken har hver bokstav sitt rim, med flere ord som begynner med, eller har den aktuelle bokstaven i seg. Johan Reisangs fargerike myldreillustrasjoner inneholder også ting og dyr i tillegg, som begynner på den aktuelle bokstaven. Jeg håper at tekstene, sammen med illustrasjonene, skal bidra til humørfylte lesestunder og uventede samtaler mellom voksne og barn. Og en spennende ordjakt.

ABC for barske barn
ABC for barske barn er en samling humoristiske og rampete tekster for barn som skal lære å lese, holder på å lære eller har lært seg kunsten. Her er lek med ord og bokstaver, og innfallsrike illustrasjoner å boltre seg i – for barn og voksne sammen.

H h


Hamster-Hans har hull i pelsen.
Hull som herper hele helsen.
De gir heftig gjennomtrekk,
hoven hals og åpen hekk.
Derfor ønsker han forvandling.
Hans går nå i hullbehandling.

Hvem er jeg?


I denne sammenheng er jeg først og fremst en erfaren informasjonsmedarbeider, leser, språkbruker og skribent med lang fartstid i forlagsbransjen. Et snart 35 år langt yrkesliv i litteraturens tjeneste har vært lærerikt, givende og inspirerende. Men jeg er også en dedikert og kresen leilighetsdikter, med et mindre boklig forfatterskap og en stor produksjon av prologer, taler, sanger, «tullegrammer» og andre tøysete påfunn. Jeg debuterte i 1996 med Historien om Oscar og har senere utgitt Nette Nellys Nese (1998), Magdas Mage (2004), og levert bidrag til flere antologier og leseverk. Skal jeg våge meg på å karakterisere egne skjønnlitterære tekster, vil jeg si at de først og fremst preges av humor og absurde innfall. Ellers har jeg jo mine litterære forbilder og inspiratorer, som Bjørn Rørvik, Ragnar Aalbu, Øyvind Torseter, Roald Dahl, Ole Lund Kirkegård, Kim Fupz Aakeson, André Bjerke, Inger Hagerup og danskenes «barske børnerim», fra Poeten til Halfdan Rasmussen, og den ganske «gale» Spike Milligan.

Johan Reisang


Johan Reisang har bidratt med sine frodige, fargesterke og innfallsrike illustrasjoner til ABC’en, som gjør boken til en visuell fryd. Johan er en allsidig bildekunstner og illustratør, kjent for sin utsøkte strek og fargebruk. Han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland. I vår felles bok har han samarbeidet med sin kone, kunstneren Ela Buria, om fargeleggingen.