Den 50. Roskildefestivalen

UkategorisertDen 50. Roskildefestivalen

Onsdag åpner den 50. Roskildefestivalen – Nord-Europas største musikkfestival. Det er en gigantisk fest for musikk, kultur og livsglede.

Estimert lesetid 3min
Roskildefestivalens hovedscene
Roskildefestivalen er Nord Europas største musikkfestival. Totalt kommer det ca 135 000 til festivalen. (Foto: Roskildefestivalen)

Roskildefestivalen 2022 går av stabelen 25. juni-2. juli. For de unge camperne har den likevel vært godt i gang siden lørdag. Flere titusener er på festivalcampingen og fester og hører musikk på camping-scenene. Selve musikkfestivalen og festivalområdet åpner onsdag til uka.

Roskildefestivalen – ingen over, ingen ved siden

Roskildefestivalen er Nord-Europas største festival, og den ble arrangert for første gang i 1971. Årets festival er den 50. i rekken, og jeg drar til min 39. festival. 135 000 deltakere er enten ankommet eller på vei. Alle de 85 000 festivalpassene er utsolgt, og det samme er de 20 000 enkeltdagsbillettene. I tillegg til disse 105 000 billettkjøperne er det over 30 000 frivillige som jobber på festivalen. Dermed utgjør Roskildefestivalen det som i innbyggertall er Danmarks fjerde største by.

De to siste årene har festivalen blitt avlyst pga. pandemien, men hele 94 % av de som hadde kjøpt billett til tidligere år, beholdt billetten sin.

Publikum foran hovedscenen
Du er én av mange når du står foran hovedscenen Orange på Roskildefestivalen. (Foto: Roskildefestivalen)

En gigantisk fest for livsglede

Sju prosent av publikum har vært på Roskildefestivalen over 10 ganger, så min gjeng er langt fra de eneste som har dette som sin «årlige hyttetur». Min gamle mor har klaget i snart 40 år på at jeg ikke eldes med stil, men drar på en «fest for ungdom». Heldigvis tar hun feil i det, for Roskildefestivalen er først og fremst en gigantisk fest for musikk, kultur og livsglede for både unge og oss «voksne».

212 forskjellige band

På Roskildefestivalens åtte forskjellige scener står over 212 ulike band. Musikerne kommer fra 46 ulike land. Selvsagt er det mange store navn å glede seg til i år også, f.eks. Post Malone, Dua Lipa, Robert Plant & Alison Krauss. Jeg gleder meg også til flere av de norske, f.eks. Sigrid, og ikke minst til å oppdage noen helt nye band, som er noe av det mest sjarmerende med festivalen.

Forfatterverksted, performance og en rekke kunstuttrykk

Roskildefestivalen er noe langt mer enn bare en musikkfestival. Det er en rekke telt og steder der det både stilles ut billedkunst og utspiller seg performanc’er. Du kan også oppleve forfatterverksteder, foredrag og poesiopplesninger.

Campingliv på festivalen
De siste dagene røyner det gjerne på for camperne. Da er været rimelig avgjørende for mange. (Foto: Knut Gørvell )

Fun facts om Roskildefestivalen

Det er mange store tall når det er snakk om en festival for så mange mennesker. Her er noen morsomme fakta om den 50. Roskildefestivalen:

 • 212 forskjellige artister fra 46 forskjellige land
 • 8 scener hvor den største heter Orange, og den største teltscenen heter Arena
 • Årets festival er den 50. Roskildefestivalen. Den første var i 1971.
 • Gjennomsnittsalderen for publikum er 24 år, og 19 % deltar for første gang
 • Kjønnsfordelingen blant deltakerne er 54,5 % menn, 45 % kvinner og 0,5 % som ikke definerer seg selv ut fra en binær kjønnsoppfattelse
 • Alt overskuddet fra Roskildefestivalen går til humanitært og frivillig arbeid. Til sammen har festivalen generert over 400 millioner kroner til dette.
 • Festivalområdet strekker seg over ca 2 500 000 m². Det tilsvarer 350 fotballbaner.
 • Festivalcampingen består av ca 50 000 telt.
 • Over 30 000 frivillige deltar på Roskildefestivalen.
 • Over 90 % av de innkjøpte råvarene i matbodene på Roskildefestivalen er økologiske.
 • Festivalplassen har over 130 matboder og i alt 180 utsalgssteder med mat og drikke
 • Mere end én million måltider serveres i matbodene.