Roma-tips fra «Appelsinparken»-aktuelle Merete Lien

UnderholdningsromanerUnderholdningsromanerRoma-tips fra «Appelsinparken»-aktuelle Merete Lien

Går turen til «den evige stad» i sommer? Suksessforfatter Merete Lien er ute med Roma-trilogien «Følg vinden» og tar deg her med gatelangs, innom en rekke favorittsteder du også finner igjen i bøkene.

Estimert lesetid 7min
Foto til Boktips-sak om Roma-trilogien Følg vinden. Foto fra smal, koselig gate i Roma med omslagene til bøkene lagt oppå.
EN SMAK AV ITALIA: Bli med «Følg vinden»-forfatter Merete Lien gatelangs i Roma! (Foto: Getty)

Er du en av de mange som drømmer om å reise til Roma eller som har vært der og aldri får nok?

Foto av forfatter Merete Lien
Forfatter Merete Lien. (Foto: Privat)

Suksessforfatter Merete Liens bøker er bare her i Norge trykket i flere millioner eksemplarer. Mest kjent er hun kanskje for serien «Rosehagen», som med sine 88 bøker er blitt stående som en av landets mest solgte historiske dramaserier, men hun står også bak bl.a. «Tårnsvalene» og «Barn av stormen».

Merete har lenge vært begeistret for Roma og har hatt en drøm om å utgi en fortelling lagt til denne vakre byen. Da datteren en tid tilbake fikk jobb ved den norske ambassaden i Roma, og Merete bodde hos henne i lange perioder, fant hun stoffet til sin nye trilogi «Følg vinden».

Les Merete Liens Roma-tips lenger ned i saken!

Tre kvinner i Roma

«Følg vinden» består av bøkene Appelsinparken, Blåregn og Alexandra. Trilogien favner flere tidslinjer, en god dose spenning, kunstsvindel, ny og gammel lidenskap, skjulte motiver og lyssky affærer. Samtidig er det en herlig fortelling om å bo i og oppleve Roma.

Vi følger tre kvinner som knyttes sammen gjennom sine liv i Roma: Francesca D’Alessio – romersk overklassekvinne født i 1933, Agnes Lind – illustratør og forfatter av billedbøker for barn og Alexandra Vik – klesdesigner med en velstående mor. De to unge kvinnene vi følger i nåtid, Alexandra og Agnes, har tidligere bodd et år sammen i Roma.

Bok 1: Appelsinparken

Her møter vi Agnes, som våren 2015 reiser til Roma for å finne venninnen Alexandra, på oppdrag fra mannen hennes. Selv er han for syk til å dra noe sted. Er Alexandra blitt utsatt for noe, eller er hun gått i skjul? I Roma møter Agnes en gammel flamme, som hun merker at hjertet fortsatt banker for. Men hvor tilfeldig er det egentlig at han befinner seg der?

Jo dypere Agnes trenger inn i mysteriet, desto mer fortumlet blir hun. Snart er hun viklet inn i en farlig katt-og-mus-lek der hun blir servert løgner forkledd som sannheter – og ikke vet hvem som er venn og hvem som er fiende. Hvem kan hun stole på? Og hvem er Alexandra egentlig?

Sommeren 1953: I et av Romas finere strøk treffer unge Francesca en mann i rød sportsbil. Han er den kjente amerikanske fotografen Chris Henley, som har spesialisert seg på de rike og vakre – LaDolce Vita. Hun blir hodestups forelsket – men foreldrene avskriver ham som en simpel lykkejeger.

Bestill Appelsinparken hjem i postkassa her.
Kjøp Appelsinparken som e-bok her.

Bok 2: Blåregn

Takket være avtalen med Alexandra får Agnes bo gratis i leiligheten hennes ved appelsinparken. Våren er perfekt til å vandre gatelangs i Roma – og til å stå bak staffeliet.

Samtidig blir hun kjent med en kjekk og sympatisk romer, som tilbyr sin hjelp til mangt og mye. Han vier henne stor oppmerksomhet, men Agnes kvier seg for å slippe ham inn i hjertet. Ikke har hun glemt Stefan, og ikke kjenner hun Gabrieles motiver.

Men det er også en annen mann som stadig oppsøker Agnes, og hans motiver er noe hun både kjenner og frykter.

Bestill Blåregn hjem i postkassa her.

Bok 3: Alexandra

Roma, juni 2014: Under en motevisning av sine egne kreasjoner opplever Alexandra en hendelse som endrer alt. En eldre mann tar kontakt – og hans budskap setter en alvorlig støkk i henne. Dersom hans påstander er sanne, må hun se sin livshistorie i et helt nytt lys. Og om hun velger å stole på ham, tilbyr han uvurderlig hjelp i det endelige oppgjøret med ektemannen Wilhelm.

Bestill Alexandra hjem i postkassa her.

Merete Liens Roma-tips

Her forteller Merete Lien selv om sine favorittsteder og steder du også kan lese om i «Følg vinden»:

Da jeg første gang kom til Roma, ble jeg fullstendig betatt – av skjønnheten, det gylne lyset, fargene, fortiden som er til stede overalt i lag på lag – og av romernes måte å leve på.

Jeg dro tilbake på kortere og lengre opphold, og i 2015 fikk datteren min jobb på den norske ambassaden i Roma. Hun leide en leilighet like ved Parco Savello – Appelsinparken, på Aventin. Jeg bodde mye hos henne, streifet rundt, ofte alene, og gjorde meg kjent. I «Følg vinden» lar jeg de tre kvinnelige hovedpersonene Agnes, Alexandra og Francesca ferdes på mange av mine favorittsteder.

Piazza della Rotonda med Pantheon og hotellet Albergo del Senato

Jeg blir aldri lei av å oppleve stemningen inne i mektige Pantheon, og studere folkelivet på den vakre plassen med fontenen. Fra hotellet (der Agnes i boka tar inn) ser du det hele.

Takterrassen på hotellet, utsikt mot Pantheon og fra inne i Pantheon. (Foto: Merete Lien)

Bydelen Trastevere med sin labyrint av smale gater og små plasser

I denne hyggelige bydelen går man seg vill i det yrende folkelivet, finner igjen veien – og steder som Den lille kakefabrikken og håndverkere som lager alt fra slips til møbler på tradisjonelt vis. Her kan du f.eks. se en gammel kvinne spille trekkspill og synge folkeviser.

Her ligger også den aller vakreste kirken i Roma, Basilica di Santa Maria in Trastevere. Å sitte på plassen foran kirken er som et gatens teater. Du kan slå deg ned på et av de rimeligere spisestedene, eller på luksusrestauranten Sabatini (som Agnes besøker en rekke ganger).

Gateliv i Trastevere. Plassen foran kirken til venstre. (Foto: Merete Lien)

Aventin, høyden med Appelsinparken

Det er her Agnes og Alexandra i bøkene kommer til å bo. Her ligger klostre og kirker, ikke minst vakre Santa Sabina (som er så viktig for Francesca), nøkkelhullet der du kan se Peterskirken, stille gater med staselige hus og vakre hager – og den norske ambassaden. En god del nordmenn har nok bilde av Appelsinparken hengende på veggen hjemme, det er nemlig et populært sted å gå for å ta bilder etter vielser i ambassaden.

Appelsinparken, eller Parco Savello på italiensk. (Foto: Merete Lien)

Herfra kan du gå ned i bydelen Testaccio, der du knapt ser turister, og oppleve tradisjonelle romerske butikker og spisesteder. Du kan gå videre til den såkalte protestantiske kirkegården (der Agnes liker å gå – og støter på en mann som er en nøkkel til fortiden).

Kø for å se Peterskirken gjennom nøkkelhullet. (Foto: Merete Lien)

Stedet er vakkert og fredfullt, med fuglesang, blomster, stemningsfulle gravminner – og villkatter som har funnet et trygt sted. Her ble «ikke-katolikker» begravet rundt 1900 – mange av dem engelske eller amerikanske kunstnere som hadde slått seg ned i Roma, blant dem Keats og Shelley.

Fra i og rundt Santa Sabina og fra den protestantiske kirkegården. (Foto: Merete Lien)

Langs elven Tevere

Du bør vandre langs Tevere, elven som deler Roma i to. På Trastevere-siden anbefaler jeg å gå helt nede ved vannet, der man knapt hører trafikken (og der romerne liker å jogge). På bysiden bør du vandre rolig i skumringen (slik Agnes og Stefan gjør), når de rosa lyktene er tent og platantrærne står mørke og tunge over deg.

Mye ulikt å oppleve og se langs elven. (Foto: Merete Lien)

Palatin-høyden og Fontana delle Tartarughe

Du kan også gå ned fra Aventin, krysse den travle Viale Aventino og gå opp til neste høyde – Palatin. Her er det mye fint å se – og ingen turister. Her ligger dessuten den mystiske leiligheten som Agnes låser seg inn i i all hemmelighet.

Fra Palatin-høyden, hvor den mystiske andreleiligheten i boka ligger. (Foto: Merete Lien)

Videre bør du ta turen inn i labyrinten av gater og små plasser som ligger omtrent ved broen over til Tiberøya. Der finner du blant annet plassen med skilpaddefontenen – Fontana delle Tartarughe – med butikken der Alexandra og Agnes kjøper gamle fotografier (noe som er en viktig del av historien).

Plassen med skilpaddefontenen og butikken der Alexandra og Agnes i boka kjøper gamle fotografier. (Foto: Merete Lien)

God tur, nyt Roma – og ta med deg første bok i «Følg vinden», Appelsinparken, om du vil komme i ekstra stemning.