Kjærlighetens galskap

Estimert lesetid 2min

Filmen Silver Linings Playbook en av Oscars-sirkusets vinnere. Nå er romanen bak filmen her, – en hjertevarm historie om en skakkjørt tilværelse.

Kjærlighetens galskapNoen ganger kan en filmatisering av en roman løfte fram en ny forfatter. Jeg håper det skjer med Matthew Quick og hans roman Kjærlighetens galskap. Filmen Silver Linings Playbook var fjorårets store feelgood-film, og den fikk hele åtte Oscar-nominasjoner, bl.a. for beste film, beste regi, beste mannlige hovedrolle og beste kvinnelige hovedrolle. Filmen hadde en stjernebesetning med blant annet «han kjekke fra Hangover»: Bradley Cooper, Robert de Niro og Jennifer Lawrence i noen av rollene. Jennifer Lawrence fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som den mystiske Tiffany. På norsk het filmen Silver Linings Playbook, men som roman har den fått en bedre norsk tittel: Kjærlighetens galskap. Nesten som vanlig syns jeg at boken er bedre enn filmen.

I Kjærlighetens galskap møter du Pat. Han har akkurat kommet ut fra et psykiatrisk sykehus. Teorien hans er enkel: Hele livet hans er en film, produsert av Gud. Og hans misjon er å komme i form og bli velfungerende, bare slik vil Gud gi ham den gode slutten – at eks-kona Nikki kommer tilbake til ham. Problemet er bare at nå som Pat er hjemme igjen fra sykehuset, føles alt feil. Ingen vil snakke til ham om Nikki, i stedet dukker en mystisk jente, Tiffany, opp, men hun har nok med sine egne problemer. Det fører selvsagt til forviklinger. Kjærlighetens galskap er en varm historie om et usedvanlig heltepar. Den er morsom, original og veldig sjarmerende.

Matthew Quick (født 1976) er et av stjerneskuddene i USAs kulturliv. Nylig ble han kåret til å være en av de 100 mest betydningsfulle menneskene i 2013 av Times. Kjærlighetens galskap var hans debutroman, og neste år kommer hans andre roman ut på norsk, – den skal også filmatiseres.

Selv om jeg syns at boken er enda bedre enn filmen, får du et godt inntrykk av stemningen i boken av traileren til filmen: