Kraftfull roman fra Kambodsja

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerKraftfull roman fra Kambodsja
Estimert lesetid 3min

Den vakreste boken siden Kunsten å høre hjerteslagdet er den beste beskrivelsen av En lykkens dag av Camron Wright. Dette er en klok, velskrevet og inspirerende roman med handling fra Kambodsja.

For Ki Lim og Sang Ly er hver dag en kamp for å overleve. De bor på Stung Meanchey i Phnom Penh, den største kommunale søppelfyllingen i Kambodsja, og livnærer seg ved å plukke søppel som kan selges videre.

En Lykkens dag av Camrom Wright
Kjøp «En lykkens dag» på Cappelendamm.no Romanen er oversatt til norsk av Nina Aspen.

Som om ikke livet var vanskelig nok, må de også bekymre seg for sitt kronisk syke barn, Nisay, og utgiftene til dyr medisin som ikke virker.

Når det ser som mørkest ut, oppdager Sang Ly at den gretne kvinnen som kommer og krever inn husleia har en stor hemmelighet. Hemmeligheten setter i gang en bølge av hendelser som vil endre livet til alle som blir truffet av den.

Les også: Dette er vinterens store leseopplevelse

Fra virkeligheten

Det var en dokumentarfilm fra denne fyllingen, laget av forfatterens sønn, som inspirerte Camron Wright til å skrive romanen. Han har tatt utgangspunkt i en virkelig familie, men fortellingen er fullt og helt hans egen.

Det er noe både ironisk og metaforisk over å la handlingen foregå på en søppelplass, i og med at det i utgangspunktet er det siste stedet man forbinder med lykke, har forfatteren uttalt. Han ble imidlertid slått av motet og styrken menneskene her var i besittelse av. Den beryktede fyllingen ble for øvrig stengt av myndighetene i 2009.

En lykkens dag
Dette er familien som inspirerte forfatteren til å skrive den gripende romanen «En lykkens dag».

Oppløftende

En roman med handling fra et strøk preget av fattigdom og elendighet høres kanskje ikke umiddelbart fristende ut, men En lykkens dag rommer en verden av kunnskap og visdom. Vi opplever dessuten nok en gang at det er mer som binder oss sammen på tvers av kultur og historie enn det er som skiller oss.

Slik blir dette en oppløftende fortelling som får oss til å tenke over vår egen tilværelse, og som viser oss at uansett hvor håpløst alt ser ut rundt oss, så fins det bestandig noe å være takknemlig for og noe å glede seg over.

En lykkens dag er en bok om håp og forsoning, en unik fortelling som er vond, vakker og vis på samme tid.

Kritikerrost roman

Romanen var nominert til den prestisjefylte prisen Dublin IMPAC i 2014, og har fått fine kritikker. «Leserne vil oppdage en rikdom av innsikt: hvor ødeleggende krig er, hvor sterke båndene mellom mennesker kan være og den oppløftende kraften litteraturen kan ha», heter det blant annet i School Library Journal. Mens Booklist kaller den «En vakkert fortalt historie om hvor mye mennesker er i stand til å holde ut, og hvor viktig det er å stå opp for sin rett.»

Romanen er oversatt til norsk av Nina Aspen.