Vigdis Hjorth med ny roman høsten 2018

RomanerUkategorisertVigdis Hjorth med ny roman høsten 2018

I en årrekke har Vigdis Hjorth vært regnet som en av våre største forfattere. I september kommer hennes nye roman «Lærerinnens sang».

Estimert lesetid 2min

Lærerinnens sang – en roman om en kvinne som blir over-eksponert


Lærerinnens sang blir en av høstens store romaner, og den kommer ut i september. Boken handler om Lotte Bøk som underviser på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er glødende opptatt av Brechts dramatikk, som hun formidler med stor innlevelse til studentene på skuespillerlinja.

En dag ber avgangseleven Tage Bast om å få filme undervisningen til noen av lærerne, men også livet deres utenfor skolen. Han vil gjerne komme hjem til dem, for å finne ut om det er samsvar mellom liv og lære. Hva skjer når man opplever seg voldsomt eksponert? Når man sitter i salen og får se seg selv, med en annens nådeløse blikk?

Lærerinnens sang er en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse.

Essaysamling gikk rett inn på bestselgerlisten


Tidligere i år kom hun med essaysamlingen Å tale og å tie som bl.a. handler om virkelighetslitteratur. Til tross for at det altså var essays, gikk også den rett inn på bestselgerlisten. Så det er et stort og forventningsfullt publikum som venter på hennes nye roman.

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo, er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Debuten skjedde i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården. Den fikk hun Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987).

En uredd forfatter


Vigdis Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livs-valg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store publikums-gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en enorm salgssuksess.

Brages hederspris og en rekke andre priser


Vigdis Hjorth ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram-prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen. For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Våren 2017 var hun Festspilldikter i Bergen.