Strålende kritikk i VG til Gert Nygårdshaugs «Zoo Europa»

RomanerUkategorisertStrålende kritikk i VG til Gert Nygårdshaugs «Zoo Europa»

«Zoo Europa» er den femte og siste boken i Mino – serien av Gert Nygårdshaug. VGs anmelder Sindre Hovdenakk er svært begeistret og gir den terningkast 5.

Estimert lesetid 2min

Mengele Zoo var den første av de fire bøkene Mino-serien. Den kom ut i 1989 og ble Gert Nygårdshaugs store gjennombrudd. Den alene har solgt over 250 000 eksemplarer. «Zoo Europa» er den siste boken i Mino- serien, og lanseringen fikk en pangstart med den strålende kritikken i VG.

«Mengele Zoo-oppfølger innfrir»


Det er en stor begivenhet når Gert Nygårdshaug nå avslutter Mino-serien. Derfor slår VG stort opp dagens begeistrede anmeldelse av Sindre Hovdenakk.

Hovdenakk gir  Zoo Europa terningkast 5. Under tittelen «Mengele Zoo-oppfølger innfrir» skriver han bl.a. «Fansen til Gert Nygårdshaug får som forventet i dette siste og avsluttende bindet i den såkalte Mino-serien – der han samler trådene fra blant annet suksessromanen Mengele Zoo og Himmelblomsttreet. (…)

Zoo Europa er uansett en spennende og underholdende avrunding på et skriveprosjekt som startet i 1989 med Mengele Zoo

Borgerkrig i Europa


Vi skal ikke avsløre for mye av handlingen her, men vi kan i alle fall avsløre at det handler om en verden i krise. Hovedpersonen fra Mengele Zoo, Mino, har et prosjekt han må gjennomføre. Han er i jungelen i Amazonas, men forflytter seg snart til Europa der han finner sin venn Jens Oder Flirum hardt såret i Eurotunnelen. Det er borgerkrig mellom ulike innvandrergrupper og ultra-nasjonalister, og midt i denne krigen befinner også Karl Iver Lyngvin seg, som er dratt til Europa fra Kongos regnskog i et helt spesielt ærend.

Mino samler en liten gruppe mennesker, personer vi kjenner igjen fra Nygårdshaugs tidligere bøker Himmelblomsttreet og Chimera og Afrodites bassengOg i et kloster ved Gardasjøen i Italia sitter et femtitalls vitenskapsmenn og forskere innesperret av skogen.

Nye utgaver av Mino-serien


De tidligere bøkene i Mino-serien er nå kommet ut i nytt design. Selv om Zoo Europa er den femte i Mino-serien, kan den leses som en selvstendig roman.

Gert Nygårdshaug har utgitt over 30 bøker i ulike sjangere; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr. Forfatteren har i sitt omfangsrike forfatterskap tatt opp aktuelle samfunnsspørsmål. Til sammen har bøkene i Mino-serien solgt over 200 000 eksemplarer.

Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen.