Lars Saabye Christensen skriver storslått fortsettelse på «Byens spor»-bøkene

RomanerRomanerLars Saabye Christensen skriver storslått fortsettelse på «Byens spor»-bøkene

– Jeg kunne se alt klart for meg. Det var blitt åttitall, tidene var forandret, byen også, men det var de samme sporene, sier Lars Saabye Christensen om «Byens spor – Jesper og Trude». Boka utkommer 18. august.

Estimert lesetid 3min
Fotocollage av portrett av Lars Saabye Christensen og omslaget til boka hans Byens spor 4: "Byens spor - Jesper og Trude"
Til mange leseres store glede kommer Lars Saabye Christensen helt uventet med en fjerde bok i «Byens spor»-serien. (Foto: Michal Piwnicki)

Så skulle det heldigvis ikke slutte med tredjeboka Byens spor – Skyggeboken likevel. I dag har VG vært først ute med å bringe nyheten om at Lars Saabye Christensen skriver på bind 4 av Byens spor, eller Byens spor – Jesper og Trude, som den vil bli hetende.

Byens spor. Jesper og Trude er altså den vakre og rørende fortsettelsen på et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap, «Byens spor»-serien. Bøkene har høstet samstemt jubel, ikke bare fra norske anmeldere og lesere, men også i utlandet. Mange av anmelderne har understreket at dette er noe av det beste han har skrevet.

– Et ganske lykkelig øyeblikk

– Det er et ganske lykkelig øyeblikk når man skjønner at en fortelling har fortsatt uten sin forteller. Den har så å si arbeidet med saken på egen hånd. Så er det bare å gripe den i forbifarten og bli med videre. Omtrent slik var det med denne romanen, sier Lars Saabye Christensen.

– Jeg kunne se alt klart for meg. Det var blitt åttitall, tidene var forandret, byen også, men det var de samme sporene. Karakterene var bare blitt eldre, de var kommet til en ny etasje i livet, der synsvinkelen plutselig var en annen: der det er enten eller, der noe må skje. Og det slo meg at det som egentlig gjaldt for de fleste karakterene var at de vil legge tingene bak seg. Bare slik kunne de se fremover. Det var dette bind 4 skulle forsøke å kaste lys over, utdyper forfatteren.

Åttitallets Oslo

I Byens spor. Jesper og Trude er det blitt åttitall, tidene er forandret, byen også, men det er mange av de samme sporene. Karakterene er bare blitt eldre, de er kommet til en ny etasje i livet, der synsvinkelen plutselig er en annen: der det er enten eller, der noe må skje.

Familien Kristoffersen består ikke lenger av Ewald og Maj og forfatteren er for lengst trådd ut av skyggene. Nå er det Jesper og Trude som står i sentrum, de er de voksne, de som må finne retning og bære livet.

Byens spor. Jesper og Trude er en emosjonell berg-og-dal-bane, det er morsomt, det er trist, det er nådeløst, det er vakkert, det billedhuggere med egoer som høyhus, det er Gaustad sykehus, det er Jostein, det er Jesper, det er Trude, det er Stine og mange flere.