Høstens beste bøker 2019

RomanerRomanerHøstens beste bøker 2019

Mange av våre mest folkekjære forfattere gir ut nye romaner i høst. Her er 12 av høstens beste bøker, som du trygt kan ta med på årets høstferie.

Estimert lesetid 11min
Lars Saabye Christensen, Tore Renberg og Gert Nygårdshaug er blant forfatterne som kommer med bok i høst. (Foto: Maja Hattvang)

Også denne høsten vil det bli en kamp om hvilke romaner som skal bli de store bestselgerne. Dette er et utvalg blant høstens beste bøker som ligger best an til å vinne den kampen.

Storslått og tankevekkende avslutning

Lars Saabye ChristensenByens spor. Skyggeboken. I salg

Byens spor. Skyggeboken er det etterlengtede tredje bindet i det som kan blir stående igjen som et av vår tids største romanverk. Igjen står Maj Kristoffersen sentralt, men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnene i Røde Kors som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Barna er blitt voksne, og tidene forandrer seg. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem alle når nye dører åpner seg og de gamle lukker seg.

Like mye som personene er kanskje tiden hovedpersonen i denne trilogien, eller mer presist: forestillingen om en tid som var. Et storveis portrett av et Norge i blomstring – på godt og vondt. En av våre fremste forfattere har skrevet en fantastisk trilogi som kan omtales som Fagerborg, Oslo og Norges memoar!

Tysklands mest solgte bok

Maja Lunde: Przewlakis hest. I salg fra 20. september

Også Przewlakis hest er tredje bok i en serie. Serien startet med Bienes historie som fikk et enormt nedslagsfelt i Tyskland. I 2017 ble den Tysklands mest solgte bok uansett sjanger. Lunde skriver om klima og om forhold mellom foreldre og barn i historier som foregår i fortid, nåtid og fremtid. 

Handlingen i Przewlakis hest utspiller seg bl.a. i St Petersburg 1881, i Mongolia i 1992 og i Norge i 2064. Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellene på oss og dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve?

Lars Monsen i tiende potens

Roy Jacobsen og Anneliese Pitz: Mannen som elsket Sibir. I salg fra 26. august

Roy Jacobsen er tilbake med et samarbeidsprosjekt med sine kone Anneliese Pitz. De har funnet fram en helt spesiell historie basert på erindringer til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dõrries (1852 -1953). Han levde et liv som få i dag kan fatte. Fra han er 25 år gammel foretok han en rekke eventyrlige reiser i Sibir. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøkte han klodens mest ugjestmilde regioner, og fanget tigre, hjort, ørner, samlet planter og sommerfugler, som sendtes til museer i Europa. Han krysset hele Japan til fots mens det var krig i landet. Og reiste med slede tvers gjennom det sibirske isødet. 

Her er det kulde og lidelser, men også enestående skjønnhet. Mannen som elsket Sibirer en roman basert på Fritz Dõrries’ erindringer, en fantastisk fortelling om natur, urfolk og oppdagelser.

For deg som har en mor

Tore Renberg: Ingen tid å miste. I salg

Tore Renberg har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris. I tillegg har han utmerket seg innen teater, musikk og film. I høstens roman Ingen tid å miste blir vi kjent med to svært ulike kvinner; en mor og datter som Renberg selv forteller er inspirert av hans egen mor og mormor. Dette er en slående enkel roman, kraftfullt lysende og humørfylt, fra en av våre store fortellere.

Når Edels mann går bort i 1998 etter lang tids sykeleie, står en kvinne på 84 år tilbake med åpne og underlige dager. En fremmed tomhet kommer til syne, ensomhet og lengsel. Hva skal Edel fylle tiden med? 

Suverene Edel har en innadvendt datter som ikke pynter seg, en datter moren synes skulle legge seg i selen for å få tak i et skikkelig mannfolk. Skal det være så vanskelig å male leppene en smule og fremstå noe innbydende? Og hvor er verden for øvrig på vei? 

Sammen med datteren Tove steller Edel i stand et enkelt arrangement. De to kvinnene skal møtes hver onsdag. For, som Edel sier, «å tilbringe litt tid sammen».

En ny versjon av Hedda Gabler

Vigdis Hjorth: Henrik Falk. I salg fra 11. september

I fjor kom Jo Nesbø med sin versjon av Shakespeares Macbeth. Nå er det Ibsen som er utgangspunktet for nyskriving av en norsk, en svensk og en dansk forfatter. Vigdis Hjorth har valgt å skrive en ny versjon av Hedda Gabler. I hennes versjon har Hedda blitt til Henrik. 

Henrik Falk kommer hjem fra bryllupsreise med sin høygravide kone Elsa; han føler seg allerede fanget. Han har tapt familiearven sin på aksjemarkedet. Nå er han ansatt på svigerfarens bensinstasjon og bor i et hus i hans hage. Henrik Falk kan ikke utstå trivialitetene og intimiteten i svigerfamiliens liv; fotmassasje, 17. mai-snitter og kvisthjerte på døra. Da Henrik Falk får vite at hans tidligere kjæreste, den kontroversielle kunstneren Tale Løvlie, har kjøpt barndomshjemmet hans, blir situasjonen uutholdelig. 

Kemneren fra Kongsberg som pensjonist i Oslo

Dag Solstad: Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen. I salg fra 20. september

Det er en begivenhet når Dag Solstad nå kommer med sin 19. roman. Dette er siste bind om kemneren Bjørn Hansen som Solstad-lesere traff i «Ellevte roman, bok atten» og «17. roman».

Bjørn Hansen bor alene i en ettroms leilighet på Grønland. Han er blitt 77 år og snakker mest med seg selv. Så en dag skjer det noe uventet i hans monotone tilværelse. Svigerdatteren ringer på og har funnet ut at Wiggo, Bjørn Hansens barnebarn, kan bo hos farfaren sin, mens han studerer ved Universitetet i Oslo.

Et hovedverk i forfatterskapet

Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner. I salg fra 30. oktober

Jeg foreslår at vi våkner er et nytt hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

Nå erfarer hun tiden som både knapp og utstrakt – hvor lenge må hun vente på svar, håp og bedring? Må hun skynde seg og bruke tiden godt? Parallelt med fortellingen om Vilde som vil leve, fins alle historiene om henne som barn, da hun vokste opp innunder de sagnomsuste Dovrefjellene og da hun stjal en gullpenn fra farfar. Ut av gullpennen sprang fortellingene om den lengselsfulle og lekne rotta som håper å bli sett og elsket av reven med den vakre halen.

Verdens mest spilte nålevende dramatiker

Jon Fosse: Det andre namnet. I salg fra 6. september

Jon Fosse blir 60 år i høst og feirer det med å gi ut den første boken i en ny og lenge varslet trilogi som er kalt Septologien. Verket er i sju deler, og Det andre namnet består av de to første delene. 

Det andre namnet møter vi kunstmaleren Asle som er jeg-forteller i boken. Han har en venn som også heter Asle og som også og er kunstmaler. Det er altså snakk om en slags dobbeltgjengere, og historien om dem fortelles både i nåtid og med tilbakeblikk. Septologien er varslet å være en storslått fortelling om kunst, Gud, alkoholisme, døden og vennskap. 

Sjette bok om familien på Neshov

Anne B. Ragde: Datteren. I salg fra 6. september

Datteren er siste og sjette bok om familien på Neshov som startet med Berlinerpoplene. Bøkene har solgt over 1,2 millioner eksemplarer bare i Norge og ble også til en svært populær TV-serie. 

Margido er død. Nå har Torunn overtatt driften av Neshov Begravelsesbyrå, samtidig som hun holder på med å gjøre den gamle, nedslitte gården til sin. For farfaren er det viktig at det flagges forskriftsmessig på Neshov, han har bestemt seg for å spandere både ny flaggstang, vimpel og flagg på Torunn. Det riktig skinner på tunet da stangen er reist, og for første gang i livet kjenner Torunn seg virkelig forpliktet. Men da hun tar skrittet helt ut og vil skifte etternavn til Neshov, går det i svart for moren, og den gode kontakten de to så møysommelig har opparbeidet, blir brutt med et pennestrøk. Med Datteren samler Anne B. Ragde trådene i historien om Neshov-folket. Dette er Torunns bok: en roman om en kvinne som hele livet har flyktet, men som endelig våger å ta ansvar, stå opp for seg selv og velge kjærligheten.

Tiårets mest ambisiøse romanprosjekt

Ketil Bjørnstad: Verden som var min. Tyvetallet. I salg

Tyvetallet er den femte boken i dette som må sies å være tiårets mest ambisiøse roman-prosjekt. Bøkene har både fått svært god kritikk og nådd ut til et svært stort publikum. 

Nå er det et nytt årtusen. Den uvirkelig optimisme i månedene etter tusenårsskiftet erstattes raskt av frykt og trusler etter terrorangrepene 9/11. USAs invasjon i Afghanistan noen uker senere skaper en dramatisk destabilisering av verden. Samtidig inntreffer det store forandringer i Ketil Bjørnstads privatliv. Samme år som USA går inn i Irak blir han far. Etter alle årene som barnløs gir den nye familiesituasjonen perspektiver som også får konsekvenser for Bjørnstads egne prosjekter. Familien flytter til Nordstrand, der forfatteren tilbragte de første årene av sitt liv. Samtidig mister han en nær venn og samarbeidspartner i Erik Bye, mens andre venner plutselig svever i livsfare. Finanskrisen nærmer seg. Børsene kollapser. Island går konkurs. Bjørnstad merker at noe også er fullstendig galt med ham selv, og når han må følge sine foreldre til sykehjemmet, får livet helt nye utfordringer.

Den norske klimaromanens far

Gert Nygårdshaug: Regnmakeren. I salg

Regnmakeren er den tredje frittstående romanen om ekteparet Mussenden. De to tidligere var Klokkemakeren og NøkkelmakerenRegnmakeren føyer seg inn i den fortellertradisjonen Nygårdshaug er mest kjent for. Den forbindes gjerne med navn innen sør-europeisk eller latin-amerikansk litteratur, der fabelens form rommer undertekster med besk samfunnskritikk og filosofiske problemstillinger.

Regnmakeren skal vi til en ikke navngitt liten landsby. Der holder urmaker Melkior Mussenden og hans kone Mathilde til sammen med gode venner. I denne landsbyen leves livet stille og rolig, innbyggerne bryr seg lite om samfunnets og nye tiders moter og alskens unyttig som blir prakket på dem. «Men hvorfor regner det bare her hos oss, når det er tørke overalt ellers i landet og verden?» undrer landsbybefolkningen på. Landsbyens beboere har med vennlighet og hjelpsomhet tatt imot den økende strømmen av mennesker som har mistet hus og hjem på grunn av tørken, og som nå får bosette seg i landsbyen. Dette ser landets Etater, Stat og Hierarki særdeles ublidt på, og snart får landsbyen ubehagelige besøk.

Et mysterium fra Kjærstad

Jan Kjærstad: Mr Woolf. I salg fra oktober

Jan Kjærstads forrige roman, Berge, ble en enorm kritikersuksess og fikk bl.a. fire seksere av avis-anmelderne. Nå er Kjærstad tilbake med enda en «annerledes» roman.  

En dag møter William Abelson sin far til lunsj på Dovrehallen. William har en doktorgrad i fysikk, men har gått på en smell, han har i flere år arbeidet som barista i en trendy kafé ved Akerselva. Faren driver Stjerneplassen Leker, en butikk i Storgata, og William tror det skal bli en vanlig lunsj der faren lufter sine økonomiske bekymringer over et patentsmørbrød. Faren har imidlertid noe annet på hjertet: Elizabeth, Williams søster, har forsvunnet. Faren er bekymret, han tror det kan ha tilstøtt henne noe. At hun er i fare. William får et oppdrag, han må reise til Hongkong, der søsteren etter sigende oppholder seg.

Hvor vanskelig kan det være? tenker William. Jeg skal bare finne en søster og hente henne hjem. På flyplassen i Hongkong venter en overraskelse: William blir hentet i en Rolls Royce og kjørt til The Peninsula, et av byens fineste hoteller. Uten å vite det skal han de neste dagene møte mennesker og miljøer som snur opp ned på alt og som setter ham på sporet av forbløffende innsikter.