– Uforglemmelig debut fra Californias skoger

RomanerUkategorisert– Uforglemmelig debut fra Californias skoger

«At Gabriel Tallent debuterer med denne totalt fascinerende, rystende og betagende romanen er nesten ikke til å tro,» skriver Tine Kjær, direktør for skjønnlitteratur og barne- og ungdomsbøker i Cappelen Damm.

Estimert lesetid 3min
«Min eneste elskede» lå lenge på New York Times’ bestselgerliste da den kom ut i USA, og har fått gode anmeldelser også her. VG ga boka terningkast 5 under overskriften «Grusom og vakker».

Fjorten år gamle Turtle lever i et kråkeslott i den nord-californiske skogen med sin destruktive og karismatiske far. Du møter dem begge i Gabriel Tallents debutroman Min eneste elskede.

Det er skildringen av Californias redwoodskoger og all natur som lever i dem som gjør denne debutromanen så spesiell. En av vekstene er Turtle Alveston, tenåringsjente og overlever. Henne glemmer du ikke. Hun kjemper for livet, både med og uten våpen. I det overgrodde, ja nærmest naturinvaderte, huset i skogen blir hun mishandlet, misbrukt og elsket på grusomste vis av faren. Det er sånn livet er for Turtle, eller «perten», som faren kaller henne. 

Helt til hun på en av sine mange streifturer/fluktforsøk treffer to gutter som camper i villmarken for første gang. De representerer noe annet, en normalitet. Ingen av guttene ønsker å skade henne. Det oppleves underlig for Turtle. Sakte går det opp for henne at verden kan være en annen enn akutt fare og overlevelse fra dag til dag. 

Jeg sier ikke at Min eneste elskede ender lykkelig, men du kommer til å bli overrasket underveis.

At Gabriel Tallent debuterer med denne totalt fascinerende, rystende og betagende romanen er nesten ikke til å tro. Vi må bare folde våre hender og be om at han fortsetter sin medrivende utforsking av menneskesinnet i stadig nye fortellinger. 

Tallent er født i New Mexico i 1987 og vokste opp ved Mendocino-kysten nord for Los Angeles. Før han debuterte jobbet han blant annet som turfører på den amerikanske nordvestkysten. I romanen er det som om vekstene, temperaturen, luktene, dyrene og insektene nærmest invaderer leseren. Så nærværende beskriver den tidligere turføreren de elementene som er Turtles habitat. Denne geografien kan han.

Tallents norske redaktør, Bernhard L. Mohr, kaller den amerikanske forfatteren en «solist og stjerne i koret av ny internasjonal litteratur.» 

Jeg for min del vil gjøre Stephen Kings ord til mine:

«Det finnes bøker vi liker så godt at vi anbefaler dem, men det er få vi husker for alltid, slike som Drep ikke en sangfugl … På min liste kan jeg nå legge til Min eneste elskedeav Gabriel Tallent.»

La meg også tilføye at Stian Omland har levert en oversettelse en prisbelønnelse verdig. 

Til slutt: De tv-seriene du føler du må få med deg går ikke sin vei. Akkurat nå fortjener du en tur i de skumle, vakre redwoodskogene sammen med Turtle. 

God tur, den blir uforglemmelig.