Kolbein Falkeid i hele Rogaland

LyrikkUkategorisertKolbein Falkeid i hele Rogaland
Estimert lesetid 3min
Kolbein Falkeid

Kapittel i Stavanger. Årets høydepunkt på den litterære festivalsiden. Alltid spennende program, gode deltakere og god gjennomføring. Så også i år.

Og den aller fineste deltakeren for meg var Kolbein Falkeid, poeten. Snart 80 år gammel, men fremdeles sylskarp i formuleringene og så til stede på scenen. En samling med hans dikt er trykket i 40 000 eksemplarer og delt ut gratis i hele Rogaland. Det ble behørig markert under festivalen. Hele Rogaland leser heter kampanjen som fylkeskommunen og lokalt næringsliv og organisasjoner står bak. Tenk det! En gratis bok til alle som vil ha i hele fylket, og det for fjerde år på rad. Tenk om den nye kulturministeren fra Rogaland kunne få andre fylker til å stjele ideen!

NRK P2 hadde invitert en lesesirkel til å diskutere Falkeids dikt og gjorde opptak til sending mandag 24. september. Det var en spennende samtale og interessante tolkninger av tre av Falkeids dikt. Som han for øvrig ikke var helt enig i. Og det ville også vært litt trist, for det flotte med gode dikt er jo at alle mennesker kan lese noe av sitt eget liv inn i dem. 

Kolbein Falkeid lytter interessert til samtalen i NRKs lesesirkel. Falkeid med ryggen til, i panelet Mia Hidle, Håvard Rem og Mona Vetrhus. Programleder Cille Biermann.

Kolbein Falkeid lytter interessert til samtalen i NRKs lesesirkel. Falkeid med ryggen til, i panelet Mia Hidle, Håvard Rem og Mona Vetrhus. Programleder Cille Biermann.

Etterpå signerte forfatteren bøker på Arneageren utenfor Sølvberget, og køen tok ingen ende. 

Om kvelden var det intervju og konsert med Falkeid og Ketil Bjørnstad på Breitorget. Bjørnstad har laget musikk til Falkeids tekster, og har også skrevet en portrettbok om ham. 

Krim og underholdningslitteratur er noe du forbruker, noe du slår i hjel tiden med, sa Falkeid i intervjuet med Elisabeth Hovland. Men poesi må leses langsomt. Poesi er verdens eldste litterære sjanger og ligger nær opptil filosofien. God poesi slutter aldri å gi deg noe.

I 2003 kom Kolbein Falkeids Samlede dikt ut. Den solgte i nesten 9000 eksemplarer, noe som er meget sjelden for lyrikk. Her er to dikt fra hans omfattende forfatterskap:

Det er langt mellom venner

Det er langt mellom venner.
Mellom venner står mange bekjentskaper
og mye snakk.
Venner ligger som små lysende stuer
langt borte i fjellmørket.
Du kan ikke ta feil av dem

(Fra Opp- og utbrudd, 1978)

Kjensgjerninger

Å ligge tett inntil et hjerte
men med den tynne sommergardinen av hud mellom
er å være utestengt.

Å lete innover øyne
er å høre ekkoet fra den andre siden av en
uoverstigelig ensomhet.

Å bli glad i
er å legge grunnsteinen
til et savn.

(Fra Redningsforsøk, 1983)