Bokbadet med Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen

SkjønnlitteraturBokbadet med Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen
Estimert lesetid 5min

På onsdag arrangeres det originale Bokbadet på Rockefeller. Forfatterne er to av våre mest populære forfattere Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen. Bademester er som vanlig Anne Grosvold.


Det originale Bokbadet har vært arrangert på Rockefeller siden 1991. Nå er det tilbake i sin originale form med dybdeintervjuer av to av våre mest populære forfattere, Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen, som begge er aktuelle med nye bøker i høst. Forfatterne blir intervjuet av «dronningen av den gode samtale», bademester Anne Grosvold. Som musikalske gjester møter vi denne gangen den kritikerroste vokalgruppen PUST, som er aktuell med sitt femte album i høst.

RIGELS ØYNE – «USEDVANLIG VAKKER VANDRING»

«En vakker, poetisk og tidvis brutal historie», skrev Guri Hjeltnes i VG og ga denne terningkast 6. Kjøp Rigels øyne på cappelendamm.no.Roy Jacobsen har vært en av våre beste og mest populære forfattere i flere tiår. Siden det store gjennombruddet med Seierherrene i 1991 har han hatt eventyrlig suksess og har også mottatt en rekke litterære priser. Høstens roman Rigels øyne er den tredje boken om Ingrid Barrøy, og den har fått strålende kritikker. For eksempel ga Guri Hjeltnes i VG den terningkast 6 og omtalte den som en «usedvanlig vakker vandring».

BYENS SPOR – «SAABYE PÅ SITT BESTE»


På 40 år har Lars Saabye Christensen utgitt 52 bøker; romaner, dikt- og novellesamlinger. Gjennombruddet kom med Beatles (1984), en av de største litterære salgssuksesser i Norge, som stadig nye generasjoner trykker til sitt hjerte. Han fikk Nordisk Råds Litteraturpris for Halvbroren (2001). Saabye Christensen har også mottatt Rivertonprisen, Kritikerprisen, Brageprisen, Bokhandlerprisen, Doblougprisen og Den norske leserprisen. I Byens spor er handlingen igjen lagt til Fagerborg i etterkrigstiden. Kritikerne er samstemte i Ole Jacob Hoels tittel i Adresseavisen: «Saabye på sitt beste».

Kjøp billetter til Bokbadet på Rockefeller her.

DET FØRSTE BOKBADET


Det aller første Bokbadet ble arrangert den 3. oktober 1991. Det hele måtte ledes av en dyktig journalist eller som det naturlig nok ble hetende «bademester, og den første var Gerhard Helskog. Lav støyfaktor og lange dybdeintervjuer var ukjent kost, men suksessen kom umiddelbart. Totalt er det nå arrangert 128 Bokbadet på Rockefeller, og det har vært gjennomført over 260 forfatterintervjuer, for det er som regel over to hver gang.

«En fortelling som når langt inn i hjerterøttene. Varme, sympati og evne til å leve med er kjennetegn for denne romanen som skildrer livet i Oslo rett etter andre verdenskrig.», skrev Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen om denne.

NRKS LENGSTELEVENDE KULTURPROGRAM


I 1996 var Bokbadet blitt så populært at NRK2 med Stein Roger Bull og Eva Bratholm tok kontakt med Bokklubben Nye Bøker for å overføre Bokbadet til tv-formatet. Dermed ble Bokbadet på Rockefeller hele Norges litteraturprogram. Faktisk ble Bokbadet NRKs lengstlevende kulturprogram noensinne. Fra høsten 1996 til og med høsten 2004 ble det laget 135 Bokbadet med ett intervju i hver for NRK, og alle ble tatt opp live på Rockefeller. Eva Bratholm var bademester de tre første årene med tv-Bokbadet, og de siste seks årene var Anne Grosvold den som badet forfatterne. En del av programmene ble også eksportert til utlandet, og både svensk, dansk og finsk tv viste flere program.

STJERNER I BADET


«Forfattere skal leses, ikke ses eller høres,» hevdet den engelske forfatteren Daphne du Maurier. Dette har Bokbadet klart å motbevise. Det har snarere vist at forfatteres som ses og høres blir mer lest. I løpet av de 25 årene Bokbadet har eksistert, har over 130 forskjellige forfattere blitt bokbadet. Hele A-laget av norske forfattere har vært på scenen, og en del av dem flere ganger som Dag Solstad, Anne Holt, Linn Ullmann og Jon Michelet. Selvsagt har det også vært mange internasjonale stjerner i Bokbadet, som f.eks. Amy Tan, Fay Weldon, Ohran Pamuk, Paolo Coelho og Isabel Allende.

JOHN IRVING SOM ROCKESTJERNE


Mange av forfatterne har gitt uttrykk for at de aldri har opplevd maken til stemning som på Bokbadet. John Irvings kone fortalte backstage første gang Irving var på Rockefeller at han alltid hadde drømt om å være en rockestjerne som møtte et publikumshav av fans. Jaggu fikk han nesten drømmen oppfylt da han entret scenen til et stappfullt Rockefeller med over 1300 mennesker i salen som hojet så selv en Mick Jagger ville vært fornøyd.

GRO HARLEM BRUNDTLANDS BIKINIOVERDEL


Forfattere er mindre kravfulle enn rockeartister, og det har ikke vært så mange skandaler verken på scenen eller backstage. Men Nick Hornby taklet elegant en liten brann i salen da han var i badet fremfor nesten tusen tilskuere. Gro Harlem Brundtland fortalte fornøyd på Bokbadet at sist hun var på badet, tok en av guttene i klassen hennes av henne bikinioverdelen – det var den gang det var Gamle Torggata Bad, altså. Resten av Bokbadet hennes var viet de mer statsmann-aktige tingene.

 

Onsdag har du altså sjansen igjen. Da er Bokbadet tilbake i originaltapning med to av vinnerne i bokhøsten: Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen.

Kjøp billetter her.

 

LES OGSÅ: Terningkast 6 til Roy Jacobsen

LES OGSÅ: Kritikerhyllest: Saabye på sitt beste

LES OGSÅ: Kazuo Ishiguro fikk Nobelprisen i litteratur