Toppscore til Karin Fossums «Bakom synger døden»

KrimbøkerPolitikrimToppscore til Karin Fossums «Bakom synger døden»

VG, Adresseavisen, Trønder-Avisa, Nettavisen og Tønsberg Blad gir alle Karin Fossums siste Konrad Sejer-roman, «Bakom synger døden» terningkast 6, og de fleste anmelderne er enig i VGs konklusjon: «Mesterlig».

Estimert lesetid 4min
Fotografi av Karin Fossum
Fossums siste Sejer-krim hylles. (Foto: Arild Søsnstrød)

Karin Fossums 15. krimroman med den populære Konrad Sejer i hovedrollen utropes av anmelderne som en av hennes sterkeste bøker. Hele fem anmeldere har gitt den terningkast 6. Fossum har varslet at Bakom synger døden blir hennes siste Sejer-krim. Bøkene med den erfarne og solide overbetjenten Konrad Sejer som gjennomgangsfigur er noe av det mest populære i norsk krimlitteratur. De er gitt ut i hele 35 land, og nesten alle titlene er filmatisert for TV og kino. Den første krimboka med den sindige Konrad Sejer som etterforsker var Evas øye som ble utgitt i 1995, og den var Karin Fossums gjennombrudd for et stort publikum.

Bakom synger døden hylles

Det kan virke som om kritikerne forsøker å overgå hverandre i superlativer om Bakom synger døden. Under tittelen «Mesterlig» og med terningkast 6 konkluderer VGs anmelder Elin Brend Bjørhei for eksempel slik: «Karin Fossum avslutter Konrad Sejer-serien på topp: med en voldsomt aktuell og mesterlig utført krimbok. […] Alt er så godt gjort at man har lyst til å lese boken en gang til når man vet hvordan alt henger sammen».

Per-Magne Midjo i Trønder-Avisa, som også gir boken terningkast 6, skriver:

«Med Bakom synger døden leverer Karin Fossum en av sine sterkeste krimromaner. Det handler ikke bare om psykologien rundt drapene, dypdykkene i menneskenaturen og framdriften i etterforskningen. Det er minst like mye språket, dialogene og personskildringene som gjør at du kroer deg i godstolen. Fossum er en av våre få forfattere som smelter krimsjangeren inn i skjønnlitterære sfærer. Hendelsene og persongalleriet oppleves så til de grader troverdige. Som leser underholdes du og rystes på samme tid.»

Ole Jacob Hoel i Adresseavisa gir terningkast 6 og skriver: «Politihelten gir seg på topp. Vemodig avskjed med en av krimlitteraturens hedersmenn i en av Karin Fossums beste krimromaner.» Også Nettavisen og Tønsberg Blad triller sekseren. Førstnevnte skriver at boka er «[…] så realistisk og sterkt at det rett og slett er glitrende litteratur – uavhengig av sjanger.», og Tønsberg Blad kaller boka «mer enn vanlig krim».

Også Ola Hegdal i NRK.no mener at Bakom synger døden «er Karin Fossum på sitt beste». Mens Cathrine Krøger i Dagbladet skriver: «Fossums femtende og siste bok om Konrad Sejer er en stilig, variert og på alle vis leseverdig krim.[…] Psykologiske thrillere kan ofte være forutsigbare, men også her har Fossum alltid en vri. I denne boka er den svært overraskende og direkte elegant. Det gjør «Bakom synger døden» til det en må kalle et sorgtungt og verdig farvel med en elsket krimhelt.»

Norges beste krimforfatter

Da de norske krimforfatterne i Rivertonklubben for et par år siden stemte over hvem som var Norges beste krimforfatter, vant Karin Fossum avstemningen. Fossums Elskede Poona er også blitt kåret til tidenes beste norske krimroman. En av krimforfatterne, Geir Tangen, har allerede rukket å lese Bakom synger døden, og han er mildt sagt begeistret:

«Å lese Karin Fossums «Bakom synger døden» er som å finne tilbake til en gammel kjærlighet en for lengst trodde var sluknet. Norges desidert beste litterære krimforfatter har tydeligvis bestemt seg for å vende tilbake til det som revolusjonerte norsk krim på slutten av 90-tallet, og skriver så hjerteskjærende godt at jeg blir helt mo i knærne. (…) Etter min mening er dette hennes beste kriminalroman på tjue år. Alle som har savnet Sejers framtredende rolle, og Fossums skarpe øye for de litt odde menneskene som beveger seg i randsonen mellom fornuft og galskap, ja de kan bare glede seg. Det gnistrer av Karin Fossum i «Bakom synger døden»!»

Dyptborende krim

Bakom synger døden er en dypt borende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er at en seksten år gammel jente som blir funnet død i en skog. Det er mange grunner til at en vakker, ung jente kan være død. Konrad Sejer får den smertefull drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer. 

Det er vemodig at Konrad Sejer tar farvel, men gledelig at han gir seg på topp.