Arne Dahls Utmarker – «Den beste svenske kriminalromanen noensinne»

KrimbøkerPolitikrimArne Dahls Utmarker – «Den beste svenske kriminalromanen noensinne»

Utmarker av Arne Dahl har fått strålende kritikker overalt hvor den er kommet ut. Nå i helgen var det Sindre Hovdenakk i VG som var fra seg av begeistring: «Mesterlig oppbygget intrige fra en av Sveriges dyktigste krimforfattere.»

Estimert lesetid 3min

Arne Dahls Utmarker var en av de største krimsuksessene i Sverige i fjor. Den solgte over 100 000 i Sverige i fjor, og den lå lenge på førsteplassen

Kjøp den nå på cappelendamm.no!
Kjøp den nå på cappelendamm.no!

på de tyske bestselgerlistene og har foreløpig solgt over 150 000 eksemplarer der. Den har bare fått fantastiske kritikker der den har kommet ut. Blant annet skrev Sydsvenskan om den: «den beste svenske kriminalromanen noensinne».

Hyllest i VG

På fredag ga Sindre Hovdenakk i VG Utmarker en strålende femmer på terningen og skrev: «Mesterlig oppbygget intrige fra en av Sveriges dyktigste krimforfattere. Motivet er klassisk, men med den ekstra lille tvisten som ivaretar spenningen helt til slutt. (…) Arne Dahl kan kunsten å kombinere hardkokt politikrim med elementer av lettere paranoid samfunnskritikk i beste Stieg Larsson-tradisjon.»

Jegeren som blir jaget

Arne Dahl er kjent for å skrive i Sjöwahll & Wahlöö-tradisjonen med krimromaner som er politiske og samfunnsaktuelle, mens Utmarker er noe tettere og mørkere, der grensene mellom det onde og gode nærmest er utvisket. Det begynner med at en jente på 15 år har vært forsvunnet i tre uker. Sam Berger er en av politiets beste etterforskere. Han frykter at den unge jenta har blitt offer for en seriemorder, men kollegaene i Stockholmspolitiet vil ikke lytte: Ingen kropp, ingen forbrytelse.

Så kommer Sam i kontakt med mystiske Nathalie Fredén, som viser seg å ha uventet innsikt i saken. En historie med uhyggelige forgreininger til Sams eget liv toner frem, og plutselig er det jegeren selv som blir jaget. Og i utmarkene venter en sannhet som altfor mange har interesse av å skjule.

Forfatternes favoritt

Arne Dahl har solgt godt i mange land, og "Utmarker" kan bli hans store gjennombrudd her i landet.
Arne Dahl har solgt godt i mange land, og «Utmarker» kan bli hans store gjennombrudd her i landet.

Mange av Arne Dahls nordiske og internasjonale kolleger er svært begeistret for Arne Dahl, for eksempel:

«Arne Dahl kombinerer globale intriger med intelligens, spenning og høy litterær kvalitet.» Lars Kepler
«Han er en god forfatter. Han er bedre enn de aller fleste. Morsom er han også. En kul kombinasjon etter mitt syn.» Ingvar Ambjørnsen
«Arne Dahl er en av de virkelig store innen skandinavisk krim.» MARK BILLINGHAM
«Arne Dahl er muligens den mest tankevekkende og lekne nordiske krimforfatteren vi har nå til dags. Tilfeldigvis er han også en av de mest spennende.» Ian Rankin
«Briljant, inderlig og fartsfylt.» Peter James

Filmsuksesser

Arne Dahls krimbøker er oversatt til mer enn 30 språk og har til sammen solgt over 3 millioner eksemplarer. Bak pseudonymet Arne Dahl er forfatteren, redaktøren og kritikeren Jan Arnald. Siden debuten i 1998 har Arne Dahl utgitt 11 kriminalromaner om A-gruppen og 4 bøker i Opcop-serien. Bøkene om A-gruppen har blitt filmatisert med stor suksess. De har alle blitt vist på TV her i Norge og er nå tilgjengelige på Netflix.

LES OGSÅ:
Krimfestivalen med rekordmange forfattere
Månedens krimtips for februar
Eirik Jensen til Krimfestivalen