Kunsten å møte Dan Brown

KrimbøkerKunsten å møte Dan Brown

Tirsdag hadde Dan Brown pressekonferanse og stor fest for sine forleggere i Barcelona. Bazar forlag var der med fem norske lesere som fikk en opplevelse for livet..

Estimert lesetid 6min

Tirsdag i denne uken hadde Dan Brown samlet sine viktigste forleggere fra hele verden til en pressekonferanse og lanseringsfest for den nye verdenssuksessen Opprinnelse. Naturlig nok var dette lagt til Barcelona der mye av handlingen foregår, og der også oversetterne av boken måtte sitte, for Brown-romaner voktes som statshemmeligheter. Med på festen var en delegasjon med fem norske lesere.

RETT TIL TOPPS PÅ BESTSELGERLISTENE


Dan Brown er en av verdens mestselgende forfattere, og han fikk sitt store gjennombrudd med Da Vinci-koden. Hans åtte romaner har solgt i over 200 millioner eksemplarer verden over. Den nye Robert Langdon-thrilleren Opprinnelse hadde verdenslansering på tirsdag 3. oktober – også her til lands. Den føk rett til topps på bestselgerlistene.

PRESSEKONFERANSE I GAUDÍS CASA MILÁ

GAUDIS BY. Dan Brown fortalte om hvorfor han har lagt handlingen i «Opprinnelse» til Barcelona.

I den nye Robert Langdon-thrilleren Opprinnelse foregår mye av dramatikken på kjente steder i Barcelona. Som de fleste norske turister er Dan Brown fascinert av byggverkene til Antoni Gaudí. En av de viktigste personene i romanen bor i Gaudís mest berømte bygård Casa Milá eller La Pedrera – «Stenbruddet» som lokalbefolkningen foraktelig kalte den da den sto ferdig i 1907. Dan Brown avholdt sin pressekonferanse i Casa Milá og erklærte sin kjærlighet til Spania og Barcelona. Han innrømmet at han selv ville elsket å ha en leilighet i Casa Milá.

CASA MILÁ. Gaudis bygninger er sentrale i handlingen i «Opprinnelse», bl.a. bor en av hovedpersonene i toppetasjen på Casa Milá, også kjent som La Pedrera eller «Steinbruddet».

DIALOG ER LØSNINGEN

Det er urolige tider i Barcelona, og noen timer etter pressekonferansen var det store demonstrasjoner rett utenfor Casa Milá til støtte for Katalonias selvstendighet. Dan Brown uttrykte stor bekymring for konfrontasjonslinjen til begge parter og understreket hvor viktig det er med dialog.

FORELSKET I SPANIA

Dan Brown forklarte hvorfor han hadde lagt handlingen i Opprinnelse til Spania slik: «Spania var det første landet utenfor USA jeg kom til som 15-åring, og jeg forelsket meg helt i dette landet. Det er 12. gang jeg er her. Denne romanen er om det veldig gamle og det veldig nye. Det er om religion og vitenskap, og Spania er det perfekte stedet for slike møter. Og her i Barcelona er en av verdens raskeste og største computere, som har en sentral plass i romanen.»

Dan Brown
Dan Brown avholdt sin pressekonferanse i Casa Milá og erklærte sin kjærlighet til Spania og Barcelona. Han innrømmet at han selv ville elsket å ha en leilighet i Casa Milá.

SKRIVER BØKER HAN ØNSKER Å LESE SELV

Dan Brown ble også spurt om hvordan han tenker når han skriver. Brown forklarte at han alltid brukte svært lang tid på research – opp til to år. Når han så er i gang med skrivingen, ønsker han å fortelle historier som han selv ville ønsket å lese.

SAGRADA FAMILIA

Den som har vært i tårnene i Gaudis berømte kirke Sagrada Familia, vet at spiraltrappene er skremmende. Selv fikk jeg nærmest nervesammenbrudd da barna stormet nedover trappene der det er et stort hull i midten med noen centimeters gjerde og god plass til å falle ned. Dan Brown forklarte at han etter å ha gått i den trappen skjønte at det måtte skje noe dramatisk der. Derfor endret han handlingen slik at et av høydepunktene i dramaet foregår nettopp der.

NORSKE LESERE OG DAN BROWN

Til festen på kvelden hadde Dan Brown og hans agent invitert alle sine viktigste internasjonale forlag. Det var VIP-er fra 16 forskjellige land, men den norske delegasjonen var den eneste som hadde med alminnelige lesere. For Bazar forlag, Cappelen Damm og Bestselgerklubben hadde lagt ut konkurranser på nettsider og Facebook for å få med noen dedikerte fans. Derfor besto den «norske delegasjonen» av fem lesere og fire fra forlaget – meg selv inkludert.

Norske deltakere på Dan Brown fest.
NORSKE LESERE. Forventningsfulle festdeltakere. Fra venstre Turid Løvskar (Bazar), Kristin Eick Viuf (Bazar), meg, Anette Andersen, Bjørnar Christensen (kirkevergen i Tokke) , Mette Nesholen og Nina Nesholen. Foto: Morten Andersen.

Å MØTE ET IDOL

De norske leserne og også vi andre fikk et minne for livet. Det var rundturer i Gaudís Barcelona, tapas-restauranter, og selvsagt var selve høydepunktet festen med Dan Brown og hans forleggere. Jeg hadde prøvd å dempe forventningene hos leserne i forhold til å kunne hilse på Dan Brown og få tatt bilder, for det var over 170 gjester på festen. Men forventningene var enorme da vi ankom festlokalet Recinte Modernista Sant Pau. Det var et gammelt nonnekloster og hospital som satte en fantastisk ramme rundt festen.

KIRKEVERGEN PÅ TOKKE

Dan Browns fest ble uforglemmelig for hele den norske delegasjonen. Det var filmer, taler, fantastiske effekter og herlig tapas. Men selvsagt var vi alle først og fremst opptatt av at Dan Brown var til stede. Til tross for mine dystre spådommer fikk vi alle snakke med Dan. For rett etter at han hadde holdt en tale, tok en av våre lesere, Bjørnar Christensen– kirkevergen på Tokke – nærmest rennefart i retning av forfjamset Dan da han kom av scenen. Dermed var det første møtet i boks.

SELFIES MED DAN

Da kunne selvsagt ikke vi andre være dårligere, så jeg fikk oppgaven å få Dan til å stoppe opp og hilse på – og posere sammen med de norske leserne. Jaggu gikk det bra, og Dan var en alle tiders kar som langt fra var selvhøytidelig. Så i baren på hotellets takterrasse kun vi etterpå se gjennom våre bilder fra det berømte møtet med Dan Brown.

Anette og Morten Andersen med Dan Brown.
BILDE MED DAN. Her fikk Bestselgerklubbens Anette og Morten Andersen oppfylt ønske om å hilse på og ta bilde med Dan Brown.

INTERNASJONALE FORLEGGERE GRØNNE AV MISUNNELSE

Da vi på festen fortalte internasjonale forleggere at vi om 14 dager skulle ha Dan Brown og Ken Follett på scenen sammen i Oslo, ble vi knapt trodd. Det er nemlig første gang de møtes på en scene. Faktisk hadde de ikke møtt hverandre før nå, men de traff på hverandre i Frankfurt for å forberede seansen i Oslo.

MESTERMØTE PÅ SENTRUM SCENE: BROWN OG FOLLETT

Dan Brown og Ken Follett møtes for første gang. Det skjer tirsdag 31. oktober på Sentrum Scene.

Tirsdag 31. oktober på Sentrum Scene skjer det som virkelig er en verdensbegivenheten i bokverdenen. Dan Brown kommer for første gang til Norge, og samme dag kommer Ken Follett til Oslo for å gjøre research til ny bok. Da vi fikk høre om dette sammentreffet, skjønte vi at vi måtte forsøke å få til et unikt møte. Og med litt list og lempe er det altså i boks.


Foto: Av Paolo da Reggio – Eget verk, Offentlig eiendom