Månedens krimtips for februar

KrimbøkerMånedens krimtips for februar

Mange av vinterens krimromaner er allerede ute i bokhandel, og nå i februar kommer enda flere av de beste. Her er månedens krimtips.

Estimert lesetid 10min

Mange av vinterens krimromaner er allerede ute i bokhandel, og nå i februar kommer enda flere av de beste. Her er månedens krimtips med sju bøker av bl.a. Mostue & Brenna, Clare Mackintosh, Jussi Adler-Olsen, Peter Swanson og Tove Alsterdal.

Som sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig å få lese svært mange av de krimromanene som kommer ut her i landet. Dette blir litt av en krimvinter, og den er langt mer enn Jo Nesbø. Her kan du lese om noen av de aller beste bøkene denne vinteren byr på.

LES OGSÅ: Ukens krimtips: Eirik Husby Sæther «Det blå barnet» og Ukens krimtips: Sofie Sarenbrant «Visning»

HYPERAKTUELL, REALISTISK OG NERVEPIRRENDE THRILLER


Mostue & Brenna: Operasjon Hades 

Mostue & Brenna skriver hyperaktuelle og skremmende realistiske krimromaner. Forfatterduoen består av Sigbjørn Mostue som blant annet er en prisbelønnet ungdomsromanforfatter og Johnny Brenna som er en landets mest kjente, tidligere spanere. Brenna har i det siste vært ekspertkommentator på forskjellige TV-kanaler under Jenssen-saken. Mostue & Brenna bruker Brennas unike politibakgrunn som inspirasjon, og har siden sin første bok rettet søkelyset mot saker som har vist seg å bli meget aktuelle: utenlandske organiserte ligaer som styrer narkotrafikken i Norge, tidligere ransligaer som samler seg for det siste, historiske kuppet, og terror mot sivilbefolkningen. I går kunne vi lese i avisene om mistanke om at Arbeiderpartiets partikontor er hacket av russerne. Denne typen hacking er selvsagt med i denne neglebitende thrilleren der russisk mafia satser på det norske narkotikamarkedet.

I denne fjerde krimromanen til Mostue & Brenna står de to spanerkollegaene Axel og Tobben overfor russisk mafia: bratva – en hensynsløs organisasjon som har tatt over det kriminelle landskapet hvor enn de har etablert seg. Nå står Norge for tur. Klarer de å få fotfeste, vil alt endre seg i vårt tross alt fredelige, skandinaviske velferdssamfunn.  Familien til Tobben blir brutalt angrepet i sitt eget hjem. Ikke lenge etter finner man noen ungdommer fra en ny, militant dyrevernsorganisasjon bestialsk maltraktert. Det viser seg at man står overfor en internasjonal kriminell organisasjon fullstendig uten skrupler, som med sin nådeløse framferd vil vise at de ikke skyr noen midler for å nå sitt mål. Mens alarmklokkene går helt opp til øverste myndighet, innser Axel og Tobben at de er de eneste som kan hindre at landet blir endret for alltid. Men problemene tårner seg opp for dem begge, ikke minst når en karrieredrepende beskyldning blir rettet mot Tobben – og de må være villig til å legge et uhørt stort offer i potten for å lykkes.

DEN NYE STORE STJERNEN I BRITISK KRIM


Clare Mackintosh: Jeg ser degOversatt av Ulrik Farestad.

Britiske Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 begynte å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som har fått overveldende mottakelse internasjonalt. Romanen er solgt til over 24 land. Clare Mackintosh vant den prestisjefylte Theakston Crime Novel of the Year på krimfestivalen i Harrogate i fjor, og debutboka Jeg lar deg gå var den raskest selgende krimmen i 2015 utgitt av en debutant og fikk strålende kritikk her hjemme med bare femmere og seksere. Den er akkurat sluppet som pocket og ligger i dag på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. I England er anmeldelsene av Jeg ser deg like enestående.

Hver morgen tar Zoe Walker samme rute til jernbanestasjonen, venter på et bestemt sted på plattformen og finner sitt favorittsete i vognen. Men på vei hjem fra jobben en dag blar hun gjennom lokalavisen. Da ser Zoe sitt eget ansikt stirre tilbake på henne fra en annonse i avisen, et kornete bilde sammen med et telefonnummer og en nettadresse. Neste dag er det bilde av en annen kvinne i samme annonse, og det samme skjer dagen etter det. Zoe oppdager til sitt sjokk at disse kvinnene er ofre for voldelige forbrytelser. Med hjelp av en politimann avdekker hun annonsens formål … en oppdagelse som snur paranoiaen hennes til fullstendig panikk. For nå er Zoe helt sikker på at hun er det neste offeret.

Tar du samme buss hver dag? Kjøper du stadig kaffe på den samme kaffebaren? Ikke etter å ha lest Jeg ser deg!

La meg konkludere med det Sunday Times skrev om Jeg ser deg: «En fullendt roman … fengslende … genial».

«DANSKERNES YNDLINGSFORFATTER»


Jussi Adler-Olsen: SelfiesOversatt av Erik Krogstad.

Jussi Adler-Olsen er kåret av leserne til «Danskernes Yndlingsforfatter» i 2011, i 2012 og i 2013. Adler-Olsen er tidligere forlagsdirektør og sjefredaktør. Bøkene om Avdeling Q er Danmarks mest leste krimserie, og de er internasjonalt solgt i mer enn 12 millioner eksemplarer. Selfies er den 7. boken i serien om Avdeling Q. I Selfies gjør Jussi Adler-Olsen atter en gang det han kan best: å skildre smerten og kampen for å overleve maktesløsheten, og han sier selv til Krimmagasinet til Krimfestivalen at den først og fremst handler om «overflatiskhet og selvopptatthet».

I Selfies står avdeling Q i fare for å legges ned på grunn av lav oppklaringsprosent. Rose er sunket ned i en dypt psykotisk tilstand, knyttet til en mørk fortid. Men snart hoper nye og intrikate saker seg opp for Carl, Assad og Gordon: Tre unge jenter som lever på sosialstøtte, bestemmer seg for å rane en nattklubb når pengene de får fra det offentlige ikke strekker til. Saksbehandleren deres er ensom, bitter og alvorlig syk. Hun hater de kravstore klientene sine, og legger en djevelsk plan for hvordan hun skal hevne seg på dem. En eldre kvinne blir funnet drept i Kongens Have. Tilsynelatende er disse hendelsene helt uavhengige av hverandre, men etter hvert skal det vise seg å være en sammenheng mellom dem.

«DEN BESTE SVENSKE KRIMROMANEN NOENSINNE»


Arne Dahl: UtmarkerOversatt av Einar Blomgren.

Arne Dahl er et pseudonym for forfatteren, redaktøren og litteraturkritikeren Jan Arnald. Han har tidligere utgitt ti bøker om Paul Hjelm og A-gruppen. De er også filmatisert og har gått som serie på TV. Arne Dahls bøker er blitt en stor suksess i Europa. Bare i Tyskland er det solgt over en million Arne Dahl-bøker. Om i underkant av 14 dager kommer Utmarker ut. Det er første bok i en ny serie om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og viser en ny og mørkere side av den allerede kritikerroste og anerkjente forfatteren. Den har fått strålende kritikk, og jeg håper at mange vil mene det samme som avisen Sydsvenskan: «Den beste svenske krimomanen noensinne». Dahl har også mange fans blant andre krimforfattere, for eksempel har Peter James uttalt om boken: «Briljant, inderlig og fartsfylt», og Lars Kepler har sagt: «Arne Dahl kombinerer globale intriger med intelligens, spenning og høy litterær kvalitet».

Utmarker begynner med at en jente har vært forsvunnet i tre uker. Ellen Savinger er 15 år, og Sam Berger i Stockholmspolitiet frykter at hun har blitt offer for en seriemorder, men kollegaene i  vil ikke lytte: Ingen kropp, ingen forbrytelse. Så kommer Sam i kontakt med mystiske Nathalie Fredén, som viser seg å ha uventet innsikt i saken. En historie med uhyggelige forgreininger til Sams eget liv toner frem, og plutselig er det jegeren selv som blir jaget. Og i utmarkene venter en sannhet som altfor mange har interesse av å skjule.

«FENGENDE MORSOM OG FULL AV VILLE CLIFFHANGERS»


Peter Swanson: Den tikkende kvinnenOversatt av Kari Engen.

Peter Swanson slo gjennom med et brak i fjor med De som fortjener det, som nå selger svært godt i pocket. Den var en av krimmene som fikk best kritikk i 2016. Ingvar Ambjørnsen ga boken for eksempel 6 på terningen i Dagbladet og skrev: «Dette er ei bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent.» Nå kommer altså den oppsiktsvekkende debutromanen til Peter Swanson på norsk. Den tikkende kvinnen fikk stor internasjonal oppmerksomhet da den kom ut i 2014, og Asbjørn Slettemark var vilt begeistret i A-magasinet: «Fengende, morsom, full av ville cliffhangers og sjokkerende plotsvinger (…) Liana er den kuleste kvinneskikkelsen i krim på en stund.»

George Foss er en 40 år gammel, singel magasinredaktør som kjeder seg. En fredag kveld møter han plutselig på sin ungdomsforelskelse, Liana Decter. Liana er ikke bare en tilfeldig eks. Minnet om henne har hjemsøkt George siden hun for 20 år siden plutselig forsvant ut av livet hans. Møtet med Liana og hennes feminine, erotiske utstråling sparker helt bena under George, og han gir umiddelbart etter da hun ber ham om hjelp. Liana er forfulgt av noen brutale håndlangere, og George oppdager at Liana er en tikkende bombe på flukt. Han mistenker at hun kan ha slått noen i hjel. George prøver å hjelpe Liana ut problemene, men blir selv fanget i en malstrøm av løgner, hemmeligheter og mord. Den tikkende kvinnen er spekket med ond spenning, uforutsigbarhet og raffinerte overraskelser og engasjerer leseren fra første til siste side.

På Krimfestivalen i fjor hevdet Peter Swanson at han ville emigrere til Norge hvis Donald Trump ble president. Jeg vet ikke om han vil gjøre alvor av det.

SVENSK KVALITET


Tove Alsterdal: Evas siste vitneOversatt av Egil Halmøy.

Tove Alsterdal er en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. Hun har også skrevet dramatikk for scene, film, radio, TV og opera, og hun arbeidet i mange år som journalist. Alle hennes bøker er hyllet av kritikerne, og Ingen vei tilbake ble kåret til beste svenske krimroman i 2014, og den fikk strålende kritikk da den kom på norsk i fjor med blant annet seks på terningen i VG.

En gang var Beckomberga et av Europas største mentalsykehus. Nå har sporene etter det som foregikk der blitt visket bort, og eksklusive boliger bygges i den samme parken. Svante Levander er en av dem som flytter inn i idyllen, sammen med sin nye kjæreste. På vei hjem fra butikken en kveld blir han knivstukket til døde. Hans ekskone Eva, som har fulgt etter ham den kvelden, arresteres, mistenkt for mord. Bare én person kan vitne om hva som egentlig skjedde, og det er en utenlandsk kvinne som satt utenfor butikken og tigget. Men hun er sporløst forsvunnet. Når noen smågutter finner rester av menneskekropper i nærheten av mordstedet, eksploderer redselen i villaforstaden. Fortidens redsler er nærmere enn noen kunne tro.

LOFOTKRIMMENS MESTER


Frode Granhus: Forliset 

Frode Granhus blir kalt lofotkrimmens mester, og det med rette. Han har vært nominert til Rivertonprisen, Bokhandlerprisen og Brageprisen for sine kritikerroste bøker om Rino Carlsen.

I femte bok om Rino Carlsen, Forliset, møter vi et novemberkaldt Lofoten. De fleste holder seg innendørs i sprengkulda, men det vakre lyset lokker en fotograf ut i isødet. På en av turene oppdager han en tønne som stikker opp av isen. En tønne med et makabert innhold. Rino Carlsen får etter hvert mistanke om at tønnefunnet har sammenheng med et forlis som rystet det lille kystsamfunnet for flere år siden. Et forlis som krevde flere ofre. På den isolerte institusjonen Tennholmen vokser spenningen for hver dag, og det kan virke som enkelte av beboerne vet mer om saken enn de vil innrømme.LES OGSÅ: Intervju med Eirik Husby Sæther: I sinnet på en drapsmann