I denne sorte romanen tar Knut Nærum den helt ut

KrimbøkerI denne sorte romanen tar Knut Nærum den helt ut

Knut Nærums roman Barmhjertighet handler om det såre ved hvordan det er å bli gammel og ikke lenger følge med i tiden, og hvor vanskelig det er å bli bli en morder.

Estimert lesetid 3min
Knut Nærum

Jeg har forsøkt å sette meg inn i hvordan en 73 år gammel tidligere norsklektor kan reagere på «fordummingen av offentligheten», at alle favorittprogrammene dine forsvinner fra NRK Radio, at verdiene han har stått for hele sitt liv, blir stadig mindre etterspurt og respektert.

Knut Nærums roman Barmhjertighet handler om det såre ved hvordan det er å bli gammel og ikke lenger følge med i tiden, og hvor vanskelig det er å bli bli en morder.

Knut Nærum Barmhjertighet
Knut Nærum har skrevet en makaber og munter fortelling om hvor vanskelig det kan være å bli morder. Boken kjøpes på Cappelendamm.no.

– Jeg ville skrive noe annet enn det jeg pleier. Noe som skulle være spennende, men uten den vanlige krimnostalgien. Det skulle være morsomt, men en humor som har færre vitser og er mer forankret i situasjonen, sier Knut Nærum om sin nye roman.

Barmhjertighet er fortellingen om Ekteparet Nancy og Fredrik som har hverandre, men som føler seg mindre og mindre hjemme i sin egen tid. Da Fredrik får en diagnose med dødelig utgang, bestemmer han seg for å spare Nancy for å måtte leve videre alene.

– Fredrik tror ikke at Nancy vil klare seg uten ham, men han ser ikke at av de to er det antakelig hun som er den mest livsdyktige, forteller Nærum om hovedkarakteren Fredrik.

– Hvordan har du klart å skrive en så mørk historie med en humoristisk vri?

– Det kan skyldes en naturlig hang til det mørke, og at humor kan være et like godt virkemiddel som noe annet for å formidle det. Jeg ser ikke noen motsetning mellom mørke og humor, sier Nærum.

Tap av kulturelle privilegier

I Barmhjertighet skildrer Nærum det såre ved hvordan det er å bli gammel og ikke lenger følge med i tiden.

– Jeg har forsøkt å sette meg inn i hvordan en 73 år gammel tidligere norsklektor kan reagere på fordummingen av offentligheten, og hvordan han opplever at de verdiene han har stått for i hele sitt liv, blir stadig mindre etterspurt og respektert. Hvordan er det å se at Aftenposten svikter sin rolle som språklig oppdrager? At alle favorittprogrammene dine forsvinner fra NRK Radio? At din verden skrumper inn?

Fredrik opplever en usynliggjøring i slekt med den som minoriteter og kvinner dessverre ofte tar for gitt, men som kommer overrumplende på en hvit mann idet han blir gammel, som et tap av kulturelle privilegier

Nærum forteller at hovedkarakteren Fredrik opplever å bli oversett, forbigått og latterliggjort.

– Fredrik opplever en usynliggjøring i slekt med den som minoriteter og kvinner dessverre ofte tar for gitt, men som kommer overrumplende på en hvit mann idet han blir gammel, som et tap av kulturelle privilegier, forteller Nærum.

Et annerledes motiv

Historien om Nancy og Fredrik kom av at Nærum ville skrive en annen slags fortelling, som ikke handler om oppklaringen, men om selve forbrytelsen.

– Da hadde jeg i bakhodet at Pål Gerhard Olsen, Aftenpostens krimanmelder, hadde skrevet en gjennomgang av norsk krim, der han mente at sjangeren inneholder altfor mange seriemordere, som dreper fordi de er “gale”. Hva ville vært et annerledes motiv, tenkte jeg, og lagde en kort liste hvor det sto kjærlighet, omsorg og barmhjertighet. Jeg skrev en novelle som heter “Barmhjertighet”, og har en drapsmetode som jeg senere oppdaget at er klin umulig. Men handlingen og hovedpersonene har jeg tatt med videre og bygd ut i alle retninger, forteller Nærum om det som til slutt ble til romanen Barmhjertighet.