«1793»: – Uten sammenlikning den beste kriminalromanen i 2018

Historisk krimHistorisk krim«1793»: – Uten sammenlikning den beste kriminalromanen i 2018

1793 av Niklas Natt och Dag vant den Svenska Deckarkademins pris for Årets beste debut, og norske kritikere er enige i at 1793 er ekstraordinært bra.

Estimert lesetid 3min

Vi befinner oss i Stockholm i året 1793. Natt och Dag skildrer en by fylt av fattigdom, sykdom og stank. Romanen er et knyttneveslag mot det idealiserte bildet av svensk 1700-tall. Visse har kalt sjangeren «Bellman Noir». Nå er boka ute i pocket.

«Strekker hånda ut etter drammeglasset»

I Dagbladet er ikke Ingvar Ambjørnsen i tvil når han skal kåre årets beste krimroman:

«Uten sammenlikning den beste kriminalromanen jeg har lest i 2018. Den er til alt overmål skrevet av en debutant. Stockholm 1793. Fattigdom. Stank og fyll. Et høyst ulikt par etterforsker en forbrytelse, så grotesk at man automatisk strekker hånda ut etter drammeglasset.»

«En fulltreffer av en historisk roman»


Heller ikke Pål Gerhard Olsen i Aftenposten er i tvil i sitt valg av årets beste krimroman:

«En storartet «Stockholm noir». Rett og slett en fulltreffer av en historisk roman som avdekker røttene til det moderne og motsetningsfylte Sverige. Rent umiddelbart fortoner romanen seg som et bekmørkt skjebnedrama om grotesk urett, armod og overgrep og nedarvet ondskap. Opptakten er funnet av lik så ille tilredt at det tenderer til det ubeskrivelige.»

«Genuin og grotesk krimdebut»


Adresseavisen var først ute med å kåre 1793 til årets beste krim. Stein Roll skrev: «Usedvanlig spennende og velskrevet roman som henter inspirasjon fra klassiske forfattere.»

Et grotesk likfunn


1793 begynner med at et lik blir funnet i Fatburen i Södermalm, en innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato.

Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.

Natt och Dag – et gammelt adelsnavn


Svært mye er ekstraordinært med 1793. Til og med forfatternavnet: Niklas Natt och Dag. Navnet er ikke et pompøst psevdonym, men et av Sveriges eldste adelsnavn.

Da Niklas Natt och Dag var på Krimfest hos Cappelen Damm i forrige uke, forklarte han at navnet ble brukt i hans slekt allerede på 1400-tallet. Den første Natt och Dag ble til og med øksemorder, men frikjent for drapet fordi han bare hadde drept en omstreifer som var på hans eiendom.

Niklas Natt och Dag har vært tidsskriftredaktør, men nå jobber han på heltid med å skrive oppfølger-romanen 1794. I nabokontoret sitter Fredrik Backman og skriver på sine suksessromaner. Litt av et kontor-fellesskap.