Gard Sveens «Drømmenes gud»: Beirut i borgerkrig

KrimbøkerGard Sveens «Drømmenes gud»: Beirut i borgerkrig

Den prisbelønte krimforfatteren Gard Sveen har skrevet en brutal fortelling hvor en ambassadør blir drept. Etterforsker Tommy Bergmann må grave i fortiden for å finne svaret. Nå er Drømmenes gud ute i pocket.

Estimert lesetid 2min
Bilde av Drømmenes gud
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Drømmenes gud er Gard Sveens femte bok om etterforsker Tommy Bergmann, og mange lesere og anmelderes har vært svært begeistret for dette gjensynet. Ikke så rart kanskje, Sveen vant både Rivertonprisen og Glassnøkkelen da han utga Den siste pilgrimen.

Norske anmeldere har vært svært begeistret for den siste boka om politimannen Tommy Bergmann, som nå er ute i pocket. Tarald Ano i Stavanger Aftenblad skrev: «Gard Sveen er en ekte kritikerfavoritt. Jeg melder meg gjerne inn i fanklubben, for Drømmenes gud er en intens, fortettet thriller …»

Tommy Bergmann er med andre ord i ferd med å etablere seg som en av Norges mest kjente, fiksjonelle etterforskere.

Finner hverandre i Beiruts gater

I Drømmenes gud blir vi tatt med til Beirut i 1982. I en by revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med noen andre nordmenn holder de stand.

Men i sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone er også sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann skjønner at han må se tilbake i fortiden for å finne sannheten.

Har lyktes svært godt med serien om Tommy Bergmann

Gard Sveens krimserie om politimannen Tommy Bergmann har blitt litt av en suksess i Danmark. Ikke bare vant han i 2015 den danske Palle Rosenkranz-prisen for årets beste krimroman, nå får han også svært god ros for sin siste Drømmenes gud.

Bo Tao Michaëlis i Politiken skriver blant annet: «Sveen skriver fantastisk godt. Kort lakonisk og langt lyrisk med litterære ambisjoner som stort alle lykkes.»

Også hans kollega Lars Ole Sauerberg i danske Jyllands-Posten skryter uhemmet: «Fremragende, John le Carré-agtig politisk spændingsroman fra genrens norske mester».