Braksuksess for John le Carré

Britisk krimBritisk krimBraksuksess for John le Carré
Estimert lesetid 4min

Spionromanens mester, John le Carré, er tilbake med en ny roman med George Smiley. De engelske og amerikanske anmelderne er fra seg av begeistring, og Tom Egeland gir Spionenes arv terningkast 6 i dagens VG.


I går var det verdenslansering av John le Carrés nye roman Spionenes arv i London. Forleggere og bokbransjefolk fra hele verdenen var samlet i en fullsatt Royal Festival Hall for å hylle den 85 år gamle mesteren.

ADVARSEL MOT DONALD TRUMP 


I forbindelse med presentasjonen av Spionenes arv holdt John le Carré et innlegg der han advarte mot den nye kalde krigen. Han mente det var klare paralleller mellom Donald Trump og fascismens fremmarsj på 30-tallet. «Det skjer noe virkelig, seriøst dårlig, og fra mitt synspunkt må vi våkne opp.» konkluderte John le Carré. Les mer om det her.

SPIONROMANENS UBESTRIDTE MESTER

Kjøp Spionenes arv på cappelendamm.no. Boken er oversatt til norsk av Heidi Grinde.

Den britiske forfatteren Robert Harris skrev en gang om John le Carré: «Han er en av forfatterne som kommer til å bli lest om et århundre fra nå.» John le Carré er regnet som spionromanens ubestridte mester. 25 år etter den siste romanen med den legendariske George Smiley, har den kalde krigen vendt tilbake. Hva er da mer naturlig enn at le Carré har funnet tilbake til sitt beste stoff og skrevet en ny Smiley-roman. Deler av den er faktisk en forløper til gjennombruddsromanen Spionen som kom inn fra kulden.

ET OPPGJØR MED DEN KALDE KRIGENS DOBBELTMORAL


George Smiley er med, men det er Peter Guillam, trofast kollega og elev av George Smiley, som har hovedrollen i Spionenes arv («ypperlig oversatt av Heidi Grinde»). Guillam er bosatt på en gård i Bretagne da et brev fra den britiske etterretningstjenesten, hans tidligere arbeidsgiver, innkaller ham til London. En gammel etterretningsoperasjon skal granskes, etter kriterier definert av en generasjon som ikke har noe minne om den kalde krigen.

For å komme til bunns i dette må Guillam vende tilbake til den kalde krigens aller kjøligste dager og underveis treffer vi en rekke uforglemmelige karakterer, gamle så vel som nye. Peter Guillam kunne i sine velmaktsdager minne om en James Bond, men i motsetning til ham er han en tenkende og følsom spion. I sine unge dager var han hard og nådeløs og nedla damer i tempo med James, men nå er han blitt en pensjonist med høreapparat. Spionenes arv er et engasjert oppgjør med den kalde krigens dobbeltmoral.

TOM EGELAND I FYR OG FLAMME

I dagens VG har Tom Egeland gitt Spionenes arv terningkast 6. Les hele anmeldelsen her. Egeland er ikke snau med superlativene:
«De gamle er eldst. Med sin nye roman setter den 85 år gamle mesteren John le Carré et foreløpig punktum for sin storslåtte saga om spionasje. Og for et punktum! Spionenes arv er skrevet med vitaliteten til en ung dikter og klokskapen til en gammel skald. Språket sprudler – av litterær skaperkraft, av humor, av menneskeinnsikt, av ettertanke. (…) Spionens arv bekrefter en gang for alle at John le Carré klarer å lage stor litteratur av den ellers så utskjelte spionsjangeren.»
John le Carré
Tom Egeland gir Spionenes arv terningkast 6 i VG.

ENGELSK OG AMERIKANSK HYLLEST


At lanseringen av Spionenes arv er en verdensbegivenhet i bokbransjen, vises ved at nesten alle de store engelske og amerikanske avisene allerede er ute med anmeldelser. Og hvilke anmeldelser. Her er det storeslem over hele linjen. Anmelderne nærmest slåss om hvem som kan hylle John le Carré best.

 «George Smiley vender tilbake i en fantastisk thriller. (…) Spionenes arv er ikke tilfredsstillende bare som en Le Carré av god gammel årgang, men også på den måten den pent og genialt lukker sirkelen rundt forfatterens lange karriere.» John Banville, The Guardian  


«John le Carré er fortsatt full av lidenskap og romantikk etter alle disse årene. (…) Le Carré har ikke mistet touchen han heller: for en gave.» David Sexton, Evening Standard


«Det er noe rørende ved å se ham gjenopplive sine karakterer så lett og se at den gamle magien fortsatt holder. Han tenker internasjonalt, men føles innenlands. I en tid der mye er snudd på hodet appellerer han til forståelse snarere enn instinkt. Jeg kan like godt si det: å lese denne sydende romanen er som å komme inn fra kulden.» Dwight Garner, New York Times

«Spionenes arv» viser Le Carré som en mesterlig spionforfatter. (…) Med hver ny roman fortsetter Le Carré å rette et lys mot den mørke og fascinerende verden av spioner.» Jonathan Elderfield, Washington Post