En svart komedie om prostatakreft og barmhjertighetsdrap

KrimbøkerEn svart komedie om prostatakreft og barmhjertighetsdrap

Fredrik Irgens er 73 år. Som pensjonist bruker han tiden sin blant annet til å påpeke overfor journalister hvilke språkfeil de gjør, og han lager lister over ting som ikke finnes lenger. Kort sagt: han bruker mye tid på å irritere seg over smått og stort.

Estimert lesetid 4min

Knut Nærum er mest kjent fra de mange årene som «den morsomste» i NRKs satireprogram Nytt på nytt, men han er også kjent for sine mange vellykkede krimparodier i romanform som for eksempel Døde menn går på ski og Madonna-gåten. Nå har Nærums forfatterskap tatt en helt ny retning. I morgen kan du igjen se Nærum på TV, men denne gang ikke i gullrekka til NRK, men på Senkveld på TV 2.

Barmhjertighet
Kjøp «Barmhjertighet» på cappelendamm.no.

STIRRER DØDEN I HVITØYET

I Barmhjertighet retter Knut Nærum søkelyset på hvilke mørke krefter som kommer til overflaten når man innser at alderdommen innhenter en, og man stirrer døden i hvitøyet.

– Hvordan er det er å bli gammel i et samfunn som i all hovedsak handler om ungdom? Hvordan oppleves det å føle seg stadig mer fremmed i den kulturen man lever i? Det er noe av hva jeg prøver å gi et bilde av. Ved å overdrive denne gammelmanns-survingen har jeg også prøvd å skrive en morsom bok, sier Nærum.

Selvsagt misliker han også at uttrykket «passiv aggressiv» er blitt et skjellsord mot folk som egentlig bare forsøker å påpeke noe på en høflig måte.

BARMHJERTIGHET: KONA SPARES FOR Å MÅTTE LEVE VIDERE ALENE

Barmhjertighet er beretningen om Nancy og Fredrik Irgens, et ektepar som har hverandre, men som føler seg mindre og mindre hjemme i sin egen tid. Fredrik Irgens er 73 år. Som pensjonist bruker han tiden sin blant annet til å påpeke overfor journalister hvilke språkfeil de gjør, og han lager lister over ting som ikke finnes lenger. Kort sagt: han bruker mye tid på å irritere seg over smått og stort. Selvsagt misliker han også at uttrykket «passiv aggressiv» er blitt et skjellsord mot folk som egentlig bare forsøker å påpeke noe på en høflig måte.

Så en dag er Fredrik hos legen og får beskjed om at han kommer til å dø av prostatakreft. Det snur opp ned på tilværelsen hans – eller som Nærum skriver: «Hvis han ikke hadde vært hos legen samme dag, ville Fredrik Irgens aldri ha tenkt på å ta livet av sin kone.» Fredrik er ingen mordertype, men han tenker at Nancy som har vært kona hans i 50 år, ikke kan klare å leve uten ham. Han bestemmer seg for at hun må spares for å måtte leve videre alene.

Så er det å finne en måte å gjøre det på, da, som heller ikke kan avsløres …

«MØRK PSYKOLOGISK THRILLER I HITCHCOCK-STIL»

Barmhjertighet har fått veldig gode kritikker. Fredrik Wandrup i Dagbladet ga den terningkast 5 og skrev følgende under tittelen «Knut Nærums nye roman er en mørk psykologisk thriller i Hitchcock-stil»: «Ikke uventet er boka morsom, men med alvorlige under- og overtoner. Denne boka er ikke en satire over en litterær sjanger, men en mørk fortelling som på forskjellig vis skildrer samtida. Den er også spennende, en thriller i stil med Patricia Highsmith eller hennes store beundrer i nyere amerikansk krim, Peter Swanson. Som hos disse to står upålitelighet, løgn og onde hensikter i sentrum.»

OM DØD, ALDERDROM OG UBEHAGET I KULTUREN

Også i Adresseavisen og Aftenposten har romanen fått veldig god omtale. Ørjan Greiff Johansen i Adresseavisen skrev bl.a.: «Vellykket roman som bærer forfatterens karakteristiske, satiriske bumerke. (…) Vi vet at forfatteren skriver godt, vi vet at han skriver morsomt og vi vet at han har et våkent blikk for trender i vår tid.» Mens Anne Merethe K. Prinos i Aftenposten mente at Barmhjertighet var «Knut Nærum slik du aldri hadde lest ham tidligere (…) en dobbeltbunnet fortelling om død, alderdom og ubehaget i kulturen.»

LES OGSÅ:


Romanen om TV 2 og gutta boys-kulturen

Fagprat den nye utfordreren til Pondus