Arne Dahls tredje bok i serien om Sam Berger og hans mystiske makker Molly Blom

KrimbøkerArne Dahls tredje bok i serien om Sam Berger og hans mystiske makker Molly Blom

For noen år siden bestemte han seg for å skape et nytt krimpar. Fra før var Arne Dahl kjent for bøkene om A-gruppen. Nå går bøkene om Sam Berger og Molly Blom sin seiersgang over hele Europa

Estimert lesetid 4min

Arne Dahl, pseudonym for Jan Arnald (f. 1963), er forfatter, redaktør og litteraturkritiker bosatt i Stockholm. Dahl er oversatt til mer enn 32 språk, og har til sammen solgt over 4 millioner bøker. Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, bl.a. det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren». Utmarker, første bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, viser en ny og mørkere side av Arne Dahl. Krimromanen fikk strålende kritikker, i likhet med oppfølgerne Innland og Åpen sjø

– Du skaper ikke helter som Sam Berger og Molly Blom uten en viss motstand, det har vært både utfordrende og befriende, sier forfatteren som fikk sin fortjente belønning da første bok i den nye serien kom for fem år siden.

Anmelderne var over seg: «Dette er den beste svenske krimromanen noensinne …»

Nå er Dahl tilbake med tredje bok i serien om etterforskerparet Sam Berger og Molly Blom. En helt ny skare av lesere har funnet veien til krimromanene hans. Og i sentrum finner du to sjeldne etterforskere, to eks-politi vi aldri kan føle oss trygge på. Etter hvert får de også et forhold til hverandre vi ikke vet helt hvor bærer.

Omslaget til Arne Dahls Åpen sjø
«Åpen sjø» er 3. bind i den frittstående trilogien om politimannen Sam Berger og hans kollega i sikkerhetstjenesten, Molly Bloom. Kjøp Åpen sjø på Cappelendamm.no.

TRE ÅPENBARE BESTSELGERE

Åpen sjø er tredje bok i serien, Utmarker var den første, Innland den andre. Alle tre bøkene preges av at de to heltene, Sam Berger og Molly Blom, opplever worst case ikke bare som et scenario, men som en virkelighet de kjemper seg gjennom. Sammen. Det handler både om å stå på kanten av stupet, og å kunne se mulighetene samtidig. Det ene utelater ikke det andre, ifølge forfatteren.

SKRIVER MED PSEUDONYM

Og hva sier så anmelderne om den nye serien? Jo, at Arne Dahl, eller Jan Arnald som er hans egentlige navn, gir leserne språklige lykkeshots og fantasi-fulle intriger med vold, brutalitet og karakterers indre mørke som de viktigste ingrediensene. Fortellingene om Sam og Molly har da også kostet så det svir, innrømmer forfatteren i et større intervju.

    «    Noen kaller meg pessimist, men observante lesere vil forhåpentligvis oppdage at jeg er en klarsynt optimist.»

PERSONLIG KRISE

– Jeg gikk selv gjennom en tung skilsmisse for et par år siden, og hadde et par halvkritiske år samtidig som jeg jobbet med den nye serien om Sam og Molly. Det har kanskje vært bra for prosessen, det har tilført bøkene mine en ny trykksverte, jeg har kjent på en slags klarsynthet når jeg skifter mellom moll og dur i skrivingen. Noen kaller meg pessimist, men observante lesere vil forhåpentligvis oppdage at jeg er en klarsynt optimist, smiler Dahl.

ER ÅPEN SJØ SISTE KAPITTEL?

– Jeg tror det blir to eller fire bøker til i serien om Sam og Molly, sa han da anmelderne etter første bok lurte på hvor mange flere vi kan forvente om de to anti-heltene. Han har levert tre romaner nå, Åpen sjø kan ha vært siste bok fordi så mange tråder fra de to første bøkene blir hanket inn og får sin løsning. Men leser du med lupe, finner du små hint om at det kommer mer. Bare forfatteren selv vet, og han er vant til å holde kortene tett til brystet.

Utmarker - arne dahl
«Utmarker» er første bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og viser en ny, mørkere side av den kritikerroste forfatteren Arne Dahl. Les mer om «Utmarker» på cappelendamm.no
Årets påskekrim - Innland av Arne Dahl
«Innland» er andre bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og forsetter der den kritikerroste bestselgeren «Utmarker» sluttet. «Innland» er en besettende reise inn mot mørkets iskalde hjerte. Les mer om «Innland» på cappelendamm.no