Ambjørnsen gir 6 til djevelsk god høk over høk-historie

Amerikansk krimAmerikansk krimAmbjørnsen gir 6 til djevelsk god høk over høk-historie

«Dette er ei bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent. Den er annerledes. Overraskende, Rå, sort og vittig. Og så spennende at du risikerer å glemme avtalen med kjæresten. Men pass deg. Denne boka handler faktisk om akkurat det. Hva som kan skje dersom du kødder det til med den du er glad i.»

Estimert lesetid 3min

Slik oppsummerer Ingvar Ambjørnsen sitt møte med «en ny, mørk stjerne på krim-himmelen» Peter Swansons og hans oppsiktsvekkende De som fortjener det.

6 er terning
ÅRETS BESTE KRIM? Ingvar Ambjørnsen er vill av begeistring for Peter Swansons «De som fortjener det» i Dagbladet i dag.

Det er bare å merke seg navnet Peter Swanson med en gang. Hans roman De som fortjener det vil bli en av bokvårens store snakkiser. Swansons debutroman The Girl with a Clock fikk internasjonal oppmerksomhet da den kom i 2014. Etter sigende ble

Swanson og Ambjørnsen

filmrettighetene solgt før boka var lansert, men her i landet har vi valgt å gi ut De som fortjener det først. Den kom ut i fjor og som nærmest er blitt en farsott i England og USA. Swanson bor i Somerville i Massachusetts, der han for tiden skriver på sin neste roman.

De som fortjener det er en vanvittig høk over høk-historie som også kan minne litt om Hitchcock-filmen Stranger on a Train. som med alle gode krimromaner, gjelder det å ikke røpe for mye, men starten er slik: Ted og Lily møtes i en flyplassbar på Heathrow. De skal begge ta nattflyet til Boston. Samtalen mellom dem utvikler seg raskt fra uskyldig flørt til dødelig alvor. Ted forteller om ekteskapet sitt som skranter – han har akkurat funnet ut at kona er utro. Det begynner som en halvhjertet spøk da han sier at han kunne tenke seg å drepe henne, men blir med ett mer alvorlig da Lily svarer at hun kan hjelpe ham.

De som fortjener det

Tom Egeland anmelder også De som fortjener det i dagens VG og er nesten like fornøyd som Ingvar Ambjørnsen og gir den en femmer: «Boken er full av sjarm og spenning. At siste avsnitt rommer en overraskelse av Roald Dahl-kaliber, trekker heller ikke ned. Asbjørn Slettemark var først ute av de norske kritikerne til å skrive om Swanson, og han var også ellevilt begeistret i A-magasinet: «Leter du etter en spennende, underholdende pageturner av en moderne krimbok? Din søken er over!

De norske kritikerne føyer seg bare inn i rekken. Her er noen av de mange hyllestene fra USA og England:

«En snedig historie om psykopater på krigsstien.» Booklist

«Hypnotisk spennende … kan bli en klassiker.» Lee Child

«Djevelsk god noir-krim.» Fort Worth Star Telegram

«En sofistikert, slu og sylskarp thriller som bygger seg opp hele veien til den nerveslitende avslutningen.» Sunday Mirror

«En djevelsk fortelling om djevelske personer … Imponerende skrevet, og med flere overraskelser som vil ta pusten fra deg.» Huffington Post

«En fantastisk velskrevet og uttenkt thriller med et bekmørkt hjerte. Virkelig imponerende.» Big Issue

Så hvis du syns du fortjener å starte året med en god krim, er det bare å kaste seg over De som fortjener det!