Ukas dikt er av Gro Dahle fra «Støvet, skyggen, hunden og jeg»

DiktUkas dikt er av Gro Dahle fra «Støvet, skyggen, hunden og jeg»
Estimert lesetid 2minGro Dahle er en av våre beste og mest originale forfattere. I neste uke kommer hennes nye roman. Den heter Dobbel dyne, og den handler om en mor en sønn som er isolert i en leilighet på grunn av en solstorm. Sønnen har sluttet å snakke, og moren har noe å skjule. Gatene utenfor er tomme, butikkene er stengt og januardagene er kalde. Hva skjer når de må vaske seg i det samme vannet hver dag, når maten tar slutt og det blir null grader i leiligheten? Moren begynner å skrive om sønnen i et forsøk på å komme nærmere ham.

Prisvinner


Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004. Allerede i 1998 mottok Gro Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Tvers igjennom upålitelig


I fjor ga Dahle ut Tvers igjennom upålitelig der alle hennes dikt var samlet. Der finnes dikt for alle anledninger, dikt som favner menneskelivet. Ukas dikt kom opprinnelig ut i samlingen Støvet, skyggen, hunden og jeg fra 2011. Det er et godt eksempel på Gro Dahles evne til å favne menneskelivet i all sin forunderlige rikdom.

Gro Dahle
Kjøp Tvers igjennom upålitelig på cappelendamm.no.Man skal ikke være med
i fremmede biler,
ikke ta på fremmede ansikter.
Man skal ikke stirre på fremmede,
som om de er kjente
og heller ikke snakke til fremmede,
på samme måte som til venner.

Jeg har en fremmeds hender
og den fremmede i meg
tar på alt som er fremmed,
og fremmede ord
dukker opp i munnen min
og lever sitt eget liv.