«Privat huskeregel» av Kolbein Falkeid

DiktDikt om livet«Privat huskeregel» av Kolbein Falkeid

Marte Spurkland stjal i ungdommen diktplakater fra oslotrikken. Ett av dem ble hennes favorittdikt: «Privat huskeregel» av Kolbein Falkeid.

Estimert lesetid 2min
Statue som holder et spett, illustrasjon til ukas dikt Privat huskeregel av Kolbein Falkeid
«Du skal kjøre spettet/hardt innunder arrete hverdager/og vippe dem opp» skriver Kolbein Falkeid i diktet «Privat huskeregel». (Foto: Mark Fletcher Brown/Unsplash)

For sin forrige bok Klassen ble Marte Spurkland Brageprisnominert. Om noen uker er hun aktuell med boken Pappas runer en fantastisk fortelling om kjærlighet, loyalitet, fortvilelse og desperasjon. Den handler om en datters fortvilete kamp for å støtte farens livsprosjekt om runer samtidig som hun må se faren i løpet av et år dø av en ondartet svulst i hjernen.  

Dikttyven

Da Boktips spurte Marte Spurkland om hun hadde et favorittdikt, avslørte hun at hun har vært en dikttyv: «Da jeg var tenåring, rappet jeg diktplakater på Oslotrikken og hengte dem på veggen på rommet mitt hjemme. Forleden ble jeg minnet på ett av de stjålne diktene, Kolbein Falkeids «Privat huskeregel». Det passer bra til året jeg har bak meg. Du skal være på livets mannskapsliste.»

 – Kolbein Falkeid er en bauta i samtidslyrikken vår

Kolbein Falkeid (f. 1933) debuterte som lyriker i 1962 med samlingen Gjennom et glass-skår. I mer enn femti år har han vært et sentralt navn i norsk lyrikk. Han har utgitt mangeogtyve diktsamlinger, skuespill og gjendiktninger, og diktene hans er populære som aldri før. Diktene hans er oversatt til 25 språk. Poeten Knut Ødegård oppsummerte forfatterskapet hans slik i Vårt Land: «Kolbein Falkeid er en bauta i samtidslyrikken vår.»

PRIVAT HUSKEREGEL

Du skal ikke klistre fine øyeblikk
opp på veggen i tankene
og forgylle dem med lengselen din.
Du skal kjøre spettet
hardt innunder arrete hverdager
og vippe dem opp.
En etter en.

Det er derfor
livet har deg på mannskapslista.