«April och tystnad» av Tomas Tranströmer

DiktDikt om livet«April och tystnad» av Tomas Tranströmer

Lars Saabye Christensen er en av våre fremste poeter. Da han ble bedt om å velge sitt favorittdikt, falt valget på «April och tystnad» av Tomas Tranströmer.

Estimert lesetid 1min
Gul blomst som lyser opp i en mørk skog
«Det enda som lyser / är gula blommor.» Diktet «April och tystnad» av Tomas Tranströmer ble første gang utgitt i samlingen «Sorgegondolen» (1996). (Foto: Matthew Smith / Unsplash)

Ukas dikt-spalten fortsetter med å la forfatterne velge sine favorittdikt. Denne uka er det roman-aktuelle Lars Saabye Christensen som har valgt diktet.

Lansering av Byens spor. Skyggeboken 21. august

Om to uker utgir Lars Saabye Christensen det etterlengtede tredje bindet i Byens spor. Det er en trilogi som kan bli stående igjen som et av vår tids største romanverk. I dette tredje bindet, Byens spor – Skyggeboken, står fremdeles Maj Kristoffersen sentralt, men like mye til stede er menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine.

Nobelprisen i litteratur

Tomas Tranströmer (1931 – 2015) er ofte omtalt som «dikternes dikter» i Norden. Han hadde en sentral posisjon i svensk litteratur og er oversatt til omtrent 50 språk. I 2011 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur. På norsk ble han introdusert med Samlede dikt i 1996.

April och tystnad

Våren ligger öde.
Det sammetsmörka diket
krälar vid min sida
utan spegelbilder.

Det enda som lyser
är gula blommor.

Jag bärs i min skugga
som en fiol
i sin svarta låda.

Det enda jag vill säga
glimmar utom räckhåll
som silvret
hos pantlånaren.