Lansering av høstens kanskje viktigste ungdomsbok: Simon Strangers «De som ikke finnes»

BarnebøkerUngdomsbøkerLansering av høstens kanskje viktigste ungdomsbok: Simon Strangers «De som ikke finnes»
Estimert lesetid 3min
Simon Stranger signerer bok
Signering av bøker.


Onsdag 29. oktober var det lansering av Simon Strangers kritikerroste roman De som ikke finnes. Kvelden bød på filmvisning, panelsamtale, høytlesning og signering av boken. Forfatter Simon Stranger, psykolog Karl Eldar Evang og den kurdiske kunstneren Shwan Dler Qaradaki hadde en fin samtale om papirløse flyktninger i Norge. Karl Eldar Evang arbeider som psykolog og pressetalsmann for Foreningen av tolvte januar, som bl.a. arbeider for å bidra til offentlig oppmerksomhet rundt Norges asyl- og innvandringspolitikk. Det ble også vist klipp fra Shwan Dler Qaradaki’s film Salte Kyss I. Qaradaki levde som ureturnerbar flyktning i Norge i 11 år, før han fikk oppholdstillatelse i 2011.

Simon Stranger
Foto: André Løyning

Simon Stranger viser oss i De som ikke finnes hvordan det kan være å leve uten rettigheter og med svinnende håp for framtiden, også i Norge. Papirløse flyktninger «finnes ikke», men de lever likevel tettere på oss og vår hverdag enn vi tror. Bare i Norge regner UDI med at det finnes et sted mellom 10 000-30 000 av dem. Han har skrevet et tidligere innlegg her på bloggen om boken og tematikken. Anne Cathrine Straume i NRK skrev i sin anmeldelse: «Vi må til ungdomslitteraturen for å finne en norsk bok som behandler en av de aller største utfordringene for Europa akkurat nå – strømmen av flyktninger fra Afrika og den umenneskelige behandlingen av dem […] De som ikke finnes er en ubehagelig bok, både fordi den setter fingeren på en urett vi ikke gjør noe med, og fordi den viser hva henholdsvis nød og frykt kan gjøre med oss som mennesker».

De som ikke finnes er Strangers tredje bok om Emilie. I Barsakh (2009) er hun på ferie med familien sin på Cran Canaria, da hun etter en joggetur oppdager en båt med afrikanske flyktninger drivende med havstrømmene et stykke fra land. Emilie hjelper dem i land og forelsker seg i Samuel, men kan ikke redde ham fra å bli arrestert og senere tvangsreturnert. I Verdensredderne (2012) engasjerer Emilie seg mot utnytting av arbeidere i den tredje verden, bl.a. innen tekstilbransjen. I den siste romanen har Samuel, mot alle odds, kommet seg ulovlig fra Ghana via Amsterdam og til Norge. Det siste Samuel fikk av Emilie, var en lapp med adressen hennes. Nå står han utenfor huset hennes i Bærum.

Videre i innlegget kan du se bilder fra lanseringen, og en video om papirløse flyktninger i Norge. André Løyning fra Saftflaske står for både bilder og film.

Simon Stranger holder frem sin nye roman, De som ikke finnes
29. oktober var det endelig duket for lansering av De som ikke finnes.
Full sal under boklansering
Mange tok turen til Halvbroren for å få med seg lanseringen av høstens kanskje viktigste ungdomsbok.
Karl Eldar Evang, Simon Stranger og Shwan Dler Qaradaki rundt et bord
Karl Eldar Evang, Simon Stranger og Shwan Dler Qaradaki i samtale.
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki fortalte om filmen Salte Kyss I, og livet som flyktning i Norge.
Simon Stranger signerer bok
Signering av bøker.

Under lanseringen fikk publikum se denne korte filmen, som viser fram både Simons engasjement for de papirløse, hans bok og ikke minst et intervju med en papirløs mann som lever skjult i Oslo. I denne videoen kan man høre hans historie. En mann som har levd 11 år som papirløs i Norge, i skjul og uten de mest opplagte, grunnleggende menneskerettigheter.