Minken Fosheim er død

BarnebøkerMinken Fosheim er død

Minken Fosheim (1956–2018) var i en årrekke knyttet til Cappelen og Cappelen Damm, der hennes begeistring for musikk og store formidlingsglede kom til uttrykk gjennom den populære komponistserien for barn, Eventyret om … Her forteller hun livshistorien til syv kjente komponister. Serien ble utgitt både i bokform og som lydbøker.

Estimert lesetid 2min
Minken Fosheim

Et usedvanlig menneske


Markedssjef Tanja Hoel i Cappelen Damms avdeling for barne- og ungdomslitteratur sier dette om Minken Fosheim:

Minken Fosheim var et usedvanlig blidt, morsomt og entusiastisk menneske. I tillegg var hun en allsidig og dyktig skuespiller, formidler og skribent, som tok barn på alvor. Jeg var heldig å få jobbe tett sammen med henne i forbindelse med utgivelsen av flere av hennes bøker og lydbøker. Lydbøkene ble til i tett samarbeid broren, Lage Fosheim, som jo var en anerkjent musiker og erfaren produsent. Lage Fosheim døde i 2013, bare 55 år gammel. Nå var det Minkens tur – også alt for tidlig og veldig trist. Det var en glede å kjenne henne.


På jakt etter klassisk musikk tilrettelagt for barn

Eventyret om Grieg av Minken Fosheim

Forfatteren våknet i Minken Fosheim da hun jaktet på bøker om klassisk musikk tilrettelagt for barn og ikke fant noen noe sted. Hun bestemte seg da for å ta saken i egne hender, noe hun lyktes svært godt med. Gjennom omfattende kunnskap om forfatternes liv og verk, og ved å leve seg inn i den enkelte komponists liv, formidlet hun syv fascinerende livshistorier på en enkel, lærerik og underholdende måte.

Brukte eventyrmal

Minken Fosheim med ung Mozart
Minken Fosheim med en ung «Mozart» i forbindelse med utgivelsen av den første boken i den populære komponistserien for barn.

Minken Fosheim benyttet seg av en tradisjonell eventyrmal i bøkene sine: «Det vare en gang …». Det ga henne fritt spillerom til å dikte innenfor rammene av det historiske. Og til å krydre historiene med lukter, smaker og synsinntrykk. Mellom 1996 og 2005 utga hun hele syv bøker om kjente komponister. Det startet med Eventyret om Mozart i 1996. For denne boken ble hun ble tildelt Riksmålsprisen for barne- og ungdomslitteratur. Den siste boken i serien, Eventyret om Bach kom i 2005.

Syng med Mamma Mø

Serien om Mamma Mø er populær i mange land. Ikke minst i moderlandet Sverige og i Norge. I 2012 kom Jujja og Thomas Wieslanders bok, Syng med Mamma Mø og Kråka i norsk utgave ved Minken Fosheim og Henrik Skram. Dette er den siste utgivelsen Minken Fosheim ha satt sitt kjennemerke på.