Ole Brumm: Bøker det er umulig å vokse fra

BarnebøkerOle Brumm: Bøker det er umulig å vokse fra
Estimert lesetid 2min
Portett av Tor Åge Bringsværd
Tor Åge Bringsværd nevner Ray Bradbury, Antoine de Saint-Exupéry og Kurt Vonnegut og Jonathan Swift som store inspirasjonskilder. Foto: Johanna Siring.

I sommer anbefaler jeg alle å lese A. A. Milnes bøker om Ole Brumm. Bøkene om Ole Brumm er noe så sjeldent som bøker det er umulig å vokse fra. Det er bøker du bare blir mer og mer glad i jo eldre du blir. For Ole Brumm tilhører barn i alle aldre – også de barn som er blitt så store at de for eksempel har rukket å bli foreldre og besteforeldre. Jeg tror ingen er så voksen at hun ikke har glede av å lese om livet i Skogen. (Og et godt råd til alle kjærestepar: Ingen bok er så morsom å lese høyt for hverandre hvis det ellers har vært en fin dag!)

Det ble fjollet litt i avisene for noen år siden om at ingen kunne da velge seg Ole Brumm som veiviser her i livet. Men det er min påstand at Ole Brumm er en utmerket guide. Jeg kjenner ingen annen bjørn som i den grad er i stand til å finne vei gjennom svarte skogen og føre sine venner ut av tåke og bort fra umulige sandgroper. Den svenske forfatteren Per Olav Enquist har formulert det slik:

Takket være Bibelen har vi lært å stille spørsmålene. Men svarene finner vi i Ole Brumm.