Fem tips for å lære barnet ditt å lese

BarnebøkerBarn 4-6 årFem tips for å lære barnet ditt å lese

Her får du noen gode tips til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med å lære å lese. Og ikke minst noen gode boktips!

Estimert lesetid 4min
Barn lese bok
Det kan være litt strevsomt å lære seg denne lesinga. Du kan hjelpe til med å legge tilrette for at det går litt lettere. Og husk at alle lærer i ulikt tempo. (Foto: Unsplash/Johnny Mcclung Rjdo)

Det er mange som skal på skolen for første gang denne høsten. Vil man hjelpe barna igang med lesingen, kan man tyvstarte litt allerede nå. Og det lurt å være forberedt på å hjelpe barnet ditt når skolen er i gang.

I klassen er barna ofte på ulike ferdighetsnivå, noen har allerede lært seg å lese, mens mange etter hvert med ujevne mellomrom knekker lesekoden. Her er noen gode råd til hvordan vi som foreldre kan hjelpe til med lesetreningen. Ikke sikker på hva som fenger de små barna? Ta en titt på boktipsene nederst i saken, som er spesielt tilpasset denne alderen.

Fem gode råd

Til bokmagasinet Bog.dk har lærer og skolebibliotekar Camilla Skov Lund satt sammen noen råd til de som ferske skolebarn som jobber med lesinga.

  1. Hold kveldlesingen hellig, og ikke bytt den ut med lekselesingen når skolen er i gang. Lesing om kvelden skal være hyggelig og ikke arbeid.
  2. Sørg for at barnet ditt får et forhold til – og liker bøkene de leser på skolen. La de ligge fremme diskret hvor barna naturlig ser de.
  3. Ikke bare bli kjent med kontaktlæreren – bli også kjent med skolebibliotekaren!
  4. Å lese sammen er undervurdert. Det er gunstig for barnas følelsesmessige utvikling også.
  5. Skolestarten medfører så store omveltninger for noen, at utviklingen kan gå feil vei en periode. Ikke bli bekymret om barna velger bøker som de egentlig har blitt for gammel til – alle har bruk for noe trygt, lett og ukomplisert fra tid til annen.

Tips til bøker

Her har vi samlet noen populære og gode boktips til dere som er i som har barn som skal til å lære seg å lese. Selvsagt er det veldig ulikt hvor raskt man lærer lesing, eller hva man er interessert i – derfor har vi også et variert utvalg av bøker.

Leseløveserien er som skapt for å knekke koden og komme seg videre

Løveungenserien er små fargerike bøker med morsomme historier og få ord. De er laget for de aller ferskeste leserne mellom 4- 7 år. Når man kommer så langt at man trenger litt mer utfordring, kan man gå over på Min første leseløve som er beregnet på barn mellom cirka 6-9 år. Det viktigste her er jo ikke alderen, men at man finner et nivå hvor barna får litt utfordring der de er.

Å leke med ord

ABC for barske barn og 123 for barske barn er bøker med morsomme tegninger og rampete tekster. De er laget nettopp med tanke på å inspirere til leselyst. Her leker forfatteren rundt med ordene og særlig i ABC’en er det illustrasjoner som bevisst har med mange detaljer med gjenstander og dyr på hver enkelt bokstav som man kan gå på jakt etter. Hver bokstav har sitt rim, med flere ord som begynner med eller har bokstaven i seg. Disse bøkene er et perfekt utgangspunkt for morsomme lesestunder og uventede samtaler mellom voksne og barn.

En varm og undrende bildebok

Robin og Planeten innbyr til en liten magsik lesestund mellom forelder og barn. Her møter vi Robin som finner en liten Planet svevende i skogen en dag. Hun vil ta den med hjem og reparere den i garasjen. Men det er ikke så enkelt som det skulle se ut til, og det blir mye plunder. Og oppi det hele skal foreldrene skilles. Det er mye å tenke på for lille Robin.

Lesetrening og nyttige tips på en og samme gang

Anna Fiskes populære bok Hvordan begynner man på skolen er morsom både for barn å lese og nyttig for foreldrene. Med mosomme illustrasjoner og enkle tekster gir Fiske oss et lite innblikk i hva som venter til høsten når skolen starter. Anna Fiske har en egen evne til å svare på spørsmål man har om store begivenheter i livet, og hun gjør det med en varme som fenger. Denne boka gitt rett til topps på bestselgerlistene.

En liten karamell til lesekos

Oscar Wildensky og den fantastiske gå-seg-bort-dagen denne er nok for de minste barna å kikke i sammen med de voksne – men vi tar den med fordi den kan være med på å skape glede rundt lesingen for de minste. Vi møter Oscar, en liten gutt som har oppført seg dårlig, og som straff må han bli med mamma til byen for å handle. Da mamma blir borte for han er han plutselig helt alene. Det er fint å være fri, men hvor er mamma egentlig? Og er det noen som følger etter han?