Øvelser i mindfulness for barn

Barn 4-6 årBarn 4-6 årØvelser i mindfulness for barn

Med «Rolig og oppmerksom som en frosk» har Eline Snel utviklet en mindfulness-metode for barn som sliter med uro og konsentrasjon.

Estimert lesetid 2min
Barn leker på gulvet
Pedagogen og forfatteren Eline Snel fant ut at barn har et naturlig talent for meditasjon. Inspirert av den legendariske Jon Kabat-Zinns meditasjonsmetode for voksne, utviklet hun froskemetoden, som skal hjelpe barn til å finne roen. (Foto: Unsplash)

Eline Snel var sterkt inspirert av Jon Kabat-Zinns legendariske mindfulness-meditasjon for voksne, da hun fant ut at barn har naturlig talent for meditasjon. Kabat-Zinns metode har hjulpet hundretusener av voksne som har hatt problemer med stress, uro, søvnproblemer, smertetilstander, nedstemthet og depresjon til et bedre liv.

Hva med å utvikle en mindfulness-metode for barn som sliter med uro og konsentrasjon? Og som for eksempel kan forebygge og hindre tvilsom ADHD-diagnostisering hos normale barn?

En suksesshistorie

Boken Rolig og oppmerksom som en frosk (2012) ble resultatet av Snels arbeid. Froskemetoden slo an, og boken er totalt solgt til 33 land. Nå foreligger altså oppfølgeren, en variert aktivitetsbok. Boken inneholder fortellinger i eventyrstil, en for hvert kapittel. Hvert kapittel har et tema og flere undertemaer. Temaene og øvelsene er knyttet tett sammen, slik at man lett forstår hensikten med hver aktivitet.

En veiledning som kan følge med barna gjennom hele barndommen

Mange av øvelsene kan gjøres både alene, men også sammen med voksne. Boken kan bidra til å samle foreldre og barn, slik at de kan tilbringe kvalitetstid sammen med et meningsfylt og målrettet innhold. Forfatteren selv omtaler boken som en «veiledning som kan følge med barna gjennom hele barndommen».

Klistremerker og nedlastbare lydfiler følger med

Bakerst i Rolig og oppmerksom som en frosk er det klistremerker som hører til utvalgte øvelser. Boken har også nedlastbare lydfiler, og et spill for å lære å lytte. I tillegg til de mange mindfulness-øvelser, handler boken også om hva som kan gjøre oss lykkelige og tilfredse, og hvordan man kan roe seg ned og slappe av. Boken er forseggjort og pedagogisk tekstene er tydelige, slik at budskapet og hensikten kommer tydelig frem.