Taki – nøkkelbæreren

Barn 2-4 årBarn 2-4 årTaki – nøkkelbæreren
Estimert lesetid 3min

Karakteren Taki i serien Taki og bestemor er inspirert av alle barna jeg har møtt på min vei. Alle de barna som jeg visste at kom til å stå overfor mange vanskelige situasjoner i livet, som jeg skulle ønske jeg kunne være der for å hjelpe. For livet er til tider både tøft og skiftende.

Jeg skapte Taki på bakgrunn av minner fra min egen oppvekst og det barnet som jeg fortsatt bærer i meg. Den uredde, dramatiske, ustoppelige og sårbare. Det modige barnet som kunne greie alt, og hadde en urokkelig idealist i seg.

Vi skal alle bli voksne og bli møtt med krav om å tilpasse oss og opptre på bestemte måter. Samtidig bærer vi alltid med oss barnet. Barnet med sin sårbarhet. Barnet med sin styrke. Og ikke minst, barnet med sin gradvis voksende visdom. Når lærer vi da å være mennesker, og hvor lærer vi det? Når lærer vi å takle motgangen livet gir oss?

For å være der litt for barna, har jeg lyst til å gi dem Taki. På en gjenkjennelig og hverdagslig måte viser hun – og historiene om henne – dem at alle mennesker har et bredt spekter av følelser inni seg, og at dette er en positiv ting.

Omslag av boken Taki og Bestemor, viser Taki som står under paraplyen til Bestemor.

Ulike følelser noe positivt

Ettersom årene har gått og jeg snart fyller et rundt tall, merker jeg at det ikke handler om å være på et idyllisk sted konstant, men å ha en balanse i meg og med meg, for å kunne takle situasjonene og følelsene livet bringer med seg. Dette i form av «nøkler» jeg har fått i arbeidet med meg selv som menneske i samspill med verden rundt meg. For det er med verden rundt meg jeg eksisterer, enten jeg vil eller ikke.

Les også intervju med Tooji Keshtkar.

Så for å være der litt for barna, har jeg lyst til å gi dem Taki. På en gjenkjennelig og hverdagslig måte viser hun – og historiene om henne – dem at alle mennesker har et bredt spekter av følelser inni seg, og at dette er en positiv ting. Det er fint å bli kjent med de ulike følelsene man kan ha som menneske, og det er helt OK at følelsene svinger. Man kan si at Taki bærer med seg noen viktige «nøkler», og jeg håper at hun kan være en god guide og nøkkelbærer for barna som møter henne der ute.