Møt vårens barnebokdebutanter: Elna Teigen

Barn 2-4 årUkategorisertMøt vårens barnebokdebutanter: Elna Teigen
Estimert lesetid 4min

Elna Teigen (f. 1959) debuterer denne våren med bildeboken Sjokolade-Sivert, om Sivert som drømmer at hele verden er laget av sjokolade. Boken er en morsom og lett gjenkjennelig vri på historien om Kong Midas, og er fargerikt illustrert av Renate Thor.

Har alltid fortalt historier

Elna Teigen er fra Trondheim. Hun er utdannet barne- og ungdomsarbeider, og har jobbet i Huseby Barnehage i 25 år. Hun har selv to barn, og har alltid fortalt historier – med stor innlevelse. Jeg har intervjuet henne om debutboken og skriveprosessen.

Sjokolade-Sivert
Boken om Sjokolade-Sivert er illustrert av Renate Thor, som også er debutant på bokfronten. Hennes elleville og fargerike illustrasjoner kler den søte historien om at for mye av det gode ikke nødvendigvis er av det gode.
– Gratulerer med en sjokoladefylt og søt debut! Smaker det godt?

– Ja, det smaker himmelsk, som den deiligste sjokolade.

– Et unødvendig spørsmål, kanskje, men er du selv glad i sjokolade?

– Ja, jeg elsker sjokolade. Jeg kan ikke ha et lager av godsakene i huset, for da går jeg «berserk», akkurat som Sivert.

… jeg elsker sjokolade. Jeg kan ikke ha (…) godsakene i huset, for da går jeg «berserk»…

Ideen til Sjokolade-Sivert

– Hvordan fikk du ideen til å skrive en hel bok om sjokolade?

– Den fikk jeg da ungene i barnehagen der jeg jobber og jeg satt og pratet om sjokolade. Jeg satt og fabulerte om en hel verden av sjokolade, og barna var helt med. Det var starten.

– Hovedpersonen, Sjokolade-Sivert, får sin søte drøm oppfylt, men så «roter» det seg til og blir rett og slett for mye av det gode. Skjuler det seg en pekefinger i all den søte sjokoladen?

– Ja,  en «bitteliten, bittebitteliten» pekefinger finnes i alt det søte. For mye av det gode, er jo ikke alltid bra.

Skriveprosess og samarbeid med illustratør

– Kan du fortelle litt om skriveprosessen og samarbeidet med illustratør Renate Thor?

– Historien har jeg hatt i hodet i mange år, og hundrevis av barn har hørt den, og elsket den. Jeg fikk den omsider ned på papiret, og da Renate, som jeg kjenner fra før, og hennes fantastiske illustrasjoner smeltet sammen med teksten, begynte snøballen å rulle. Vi er et godt team. «Teigen og Thor, vi kan bli stor!»

– Du har selv barn, og du jobber med barn og ungdom. Har dette hjulpet deg i arbeidet med boken?

– Ja, selvfølgelig. Jeg leste mye for mine barn da de var små, og krydret gjerne med mine oppdiktede historier også.  Og jeg  jobber i et miljø med barn, hvor gullkornene kommer tett, og hvor mye latter, glede og humor preger hverdagen. Klart det inspirerer meg mye.

En ivrig forteller

– Jeg har forstått at du er en ivrig forteller. Hva tenker du er de største forskjellene mellom den muntlige fortellertradisjonen og det å skrive historier?

– Den muntlige fortellertradisjonen, hvor historiene går fra munn til munn, gjør jo at en står litt friere. Man kan legge til litt eller trekke i fra, og sette sitt eget preg på fortellingen. Jeg  opptrer, når jeg forteller historier på jobb. Et «one women show» hvor jeg har alle rollene, og hvor jeg bruker hele følelsesregisteret, når handlingen spilles ut.

 Jeg  opptrer, når jeg forteller historier på jobb. Et «one women show» hvor jeg har alle rollene, og hvor jeg bruker hele følelsesregisteret…

Litterære forbilder

Har du noen litterære forbilder?

– Ja, flere, men Roald Dahl er vel det største. Liker også de gamle klassikerne som Torbjørn Egner, Anne Cath Vestly og Astrid Lindgren har skrevet.

– Hvilke forventninger har du til mottagelsen av boken din, nå som den skal ut i verden?

– Håper jo på at boka blir en stor suksess. Alle barn i verden elsker vel sjokolade, og slår den an, så hadde det smakt sååå søtt.