Hallo Kina!

BarnebøkerHallo Kina!
Estimert lesetid 6min

Å se et barn, mange barn, så langt hjemmefra at det er dag når det er natt hjemme, åpne en av Hallo-bøkene, bli oppslukt av og nesten forsvinne inn i bøkene og historiene i dem, er noe av det vakreste jeg sitter igjen med etter turen til Kina.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene
Anna Fiskes kinesiske forlegger Vina Yin fra forlaget Beijing Sunshine Media Corp. sier til NRK Kulturnytt at hun tror Anna Fiskes suksess i Kina kan forklares med de rike illustrasjonene hennes som ingen i Kina har sett tidligere, ettersom bildebøker bare har vært på markedet i rundt 10 år. – Bøkene hennes er håndtegnet og appellerer til fantasien. Skolesystemet her har foretrukket å fòre barna med faktakunnskap og så påpekt at de heller kan lese litteratur senere, men dette hemmer barna i å utvikle fantasien, og Annas bøker presenterer jo nettopp en fantasiverden. Kombinert med historien hun forteller, er dette noe nytt her i Kina som vi ikke har sett før.

Det er sterkt å tenke på at frøet til den første boken i serien, Hallo Jorda!, kom fra da jeg selv var barn. Jeg lå søvnløs i min seng og tenkte på hva klokka var rundt om på jorda, og på Kina, som jeg hadde hørt lå på andre siden av jorda – der hadde de allerede stått opp, og her lå jeg og prøvde å sove. Hvordan jeg tenkte på alle menneskene og deres fortellinger – hva drev de med nå? Selv kjente jeg meg mindre og mindre, liten som en prikk, og sovnet.

Anna Fiskes Hallo-bøker på kinesisk
Anna Fiskes Hallo-bøker på kinesisk

Tett program


Det kinesiske forlaget hadde lagt opp til et tett og variert program. Med ro og positivitet ble jeg ledet inn og fortalt hva jeg skulle gjøre. Jeg visste hvor vi skulle, men ikke hva jeg skulle gjøre, måtte bare hoppe i det – ganske befriende egentlig, den erfaringen tror jeg for all fremtid har kurert en stor del av mitt kontrollbehov.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene
Anna Fiske møter leserne på bokmessen i Shanghai

Alt var forberedt med banderoler og lekre plakater, intro av redaktørene, som presenterte Hallo-bøkene og viste film av barn som fortalte fortellinger fra bøkene (rørende å se, og høre – Heksa i byen gir aldri opp, og det ordner seg til slutt, det skal jeg tenke på, fortalte en jente).

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_bibliotek i Shenzhen
Stort oppmøte da Anna Fiske besøkte et bibliotek i Shenzhen

I løpet av de to ukene turnéen varte besøkte jeg de fire byene Shanghai, Shenzhen, Guangzhou og Beijing – skolebesøk, besøk på bibliotek, i bokhandlere og bok-gallerier med opplesing, workshop og presentasjon av bøkene. Intervjuer med tv, radio, aviser, nettsteder, foredrag for foreldre og fagfolk, seminarer om hvordan jeg lagde bøkene, og det stadig tilbakevendende hovedtemaet: fantasi.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_seminar
Klart for seminar
Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_bokhandel
Stort presseoppbud under et bokhandel-besøk
Anna Fiske i Sanlian Lifeweek Magazine_mindre2
Om Anna Fiske i Sanlian Lifeweek Magazine (som blant de fleste kinesere har samme status som The New York Times har blant amerikanere)

Se innslag med Anna Fiske på kinesisk TV
Hør NRKs korrespondent Peter Svaars intervju med Anna Fiske i Kina

Fantasien må passes på og trenes


Noe av det jeg var mest nysgjerrig på var om barna i Kina var så veloppdragne og disiplinerte som jeg hadde hørt, og selvfølgelig er barn barn: livlige, utålmodige, sjenerte, nysgjerrige, kontaktsøkende. Det er bare virkeligheten de lever i og mulighetene de har som er forskjellige. Skolesystemet er veldig resultatorientert, og du må gjøre det bra, egentlig best, for å komme videre. Det er lange skoledager, barna tar kurs i helgene, og dette starter allerede i treårsalderen.

Opplesing og workshop med kinesiske barn:Med et slikt skolesystem blir det fort slik at kreativitet og fantasi går tapt, og disse tingene er jo ikke noe som kan utvikles når man er voksen – de må passes på og trenes slik som muskler. Hvis du ikke trener fantasi-musklene blir de borte.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_shanghaibookfare
Opplesing og workshop med leserne på bokmessen i Shanghai

Sjefen for det kinesiske forlaget fortalte meg at han synes fantasi er viktigere enn kunnskap, kunnskap kan du lære deg når som helst, men det kan du ikke med fantasi. – Jeg klarer ikke å finne alle figurene i bøkene, hvordan skal jeg da kunne lese bøkene for mitt barn? spurte en forelder meg bekymret. Jeg svarte at barnet finner, barnet kan vise deg, på den måten kan dere lese boken sammen.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_bøkene i boks på kinesisk
På kinesisk kommer alle Hallo-bøkene også i en samleboks

Bildebøker noe ukjent


Jeg fikk vite at bildebøker er noe ganske nytt i Kina, bare 10 år, så foreldrene er ikke vokst opp med det. Jeg fortalte foreldrene om den fine og verdifulle kontakten du får med et barn når man opplever en bok sammen. Jeg viste bilder fra min barndoms bøker, som er en skatt i meg og lokker frem gode minner og følelser – nærheten til de voksne da vi leste, og det at jeg etterpå kunne finne igjen og høre fortellingen og finne min egen fortelling når jeg så på illustrasjonene.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_besøk i bokhandel
Presseoppbud og signeringskø i bokhandel

På et seminar var det også snakk om viktigheten av illustrasjon, om styrken i illustrerte bøker. At barnet kan studere, fortelle og forklare bilder, fortelle en fortelling i bilder videre. Og at en bildebok er som et perlekjede, teksten er tråden og illustrasjonene er perlene.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_bibliotek_schenzhen
Anna Fiske på scenen ved et bibliotekbesøk i Schenzhen

70 000 solgte bøker på seks måneder


Det er her jeg tror Hallo-bøkene har truffet de kinesiske barna. Blandingen av fakta og fantasi, det at du kan finne dine egne eventyr i bøkene ettersom det er opp imot hundre fortellinger, biller, marsboere, fisker m.m. du kan følge i hver bok – til sammen blir dette gym for fantasi-musklene. 70 000 solgte eksemplarer til nå er et svimlende tall, og det er overveldende å tenke på at så mange barn leter og finner detaljene og eventyrene i bøkene.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_skolebesøk_goangzhou
Elevene var ivrige da Anna Fiske besøkte skolen deres i Goangzhou

Anna Fiske tegner:

Hjemme igjen, drikker jeg te brygget i min nye, kinesiske tekanne, fra min kinesiske kopp. Hjertet og hodet er fullt av alle minner og bilder, alle varme møter, nye erfaringer, kinesernes måte å møte hverandre på, med vennlighet og nysgjerrighet, var så behagelig. Å reise, å mestre utfordringer, er å vokse litt. Og jeg som allerede var så høy fra før.

Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_servert_te_av_rektor_Gouangzhou
Anna Fiske til te hos rektor ved skolen i Gouangzhou
Anna Fiske på turné i Kina med Hallo-bøkene_childrens_artschool_shenzhen
Fra besøket ved Schenzhen Children’s Art School.