Jodi Picoults nye roman: – Engasjerer, provoserer og beveger

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerJodi Picoults nye roman: – Engasjerer, provoserer og beveger
Estimert lesetid 3min

Denne tankevekkeren av en roman etterlater deg i en tilstand av både opprørthet og opprømthet – den engasjerer, provoserer og beveger deg.

Ruth Jefferson har jobbet som fødselssykepleier i over tjue år, og har alltid utført oppgavene sine til punkt og prikke. Brit og Turk er nybakte foreldre på sykehuset der Ruth jobber, og de har lagt ned forbud mot at hun – som afroamerikaner – skal ha noe som helst med barnet deres å gjøre. Så oppstår det plutselig komplikasjoner mens Ruth er alene på vakt, og gutten slutter å puste.

Ruth er først i tvil, men gjør siden alt hun kan for å forsøke å redde den lille pasienten. Men det er allerede for sent. Når Brit og Turk anklager Ruth for drap, får vi følge hele den kompliserte prosessen fra de involvertes synsvinkel. Ruth, som forsøker å beskytte tenåringssønnen sin fra mediekjøret rettssaken innebærer. Kennedy, den hvite forsvarsadvokaten som ikke vil gjøre dette til et spørsmål om rase. Turk, som er erklært rasist og som lever etter sin overbevisning.

Mens saken går sin gang og det kommer fram hva som egentlig skjedde på sykehuset den dagen, blir alle de involverte tvunget til å se nærmere på den verden de lever i, og på de sannhetene de har trodd på og levd etter.

Enestående bok


Jodi Picoult har en unik evne til å ta opp moralske dilemmaer og framstille dem slik at det er umulig ikke å bli engasjert. Selv når hun tar opp temaer du i utgangspunktet tenker at du ikke har noen sterke meninger om, klarer forfatteren å «få deg på kroken». Hun stryker ikke leserne med hårene, men tvinger oss til å gjøre oss opp vår egen mening, til å veie for og imot.

Picoult har skrevet en lang rekke bøker, og er oversatt til 35 språk. Hun har fast plass på New York Times’ bestselgerliste, og en stor og trofast leserskare fordelt over hele verden. Flere kritikere har hevdet at Det store i det lille er hennes aller beste bok så langt, og de tar i bruk ord som «fantastisk», «viktig», «tankevekkende», «fengslende» og «aktuell». Den har også blitt sammenlignet med både Drep ikke en sangfugl og Barnepiken.

De beste bøkene er de som underholder deg samtidig som de tilfører deg ny kunnskap, og i denne sjangeren står Jodi Picoult i en særstilling.