Denne forfatteren setter oss alltid i et dilemma

SkjønnlitteraturDenne forfatteren setter oss alltid i et dilemma
Estimert lesetid 3min

Jodi Picoult er kjent for å ta opp vanskelige dilemmaer i sine romaner. – Jeg vil utforske problemstillinger som holder meg våken på nettene, sier hun. Ukas boktips er hennes oppslukende roman Hjertets valg. Dette er en bok du aldri glemmer.

Junes datter trenger et nytt hjerte. Det eneste som passer, tilhører en morder.

Picoult forteller at det sjelden er vanskelig å finne tematikk til neste roman. – Historiene finner på en måte meg. De vekker meg, og hvis jeg fortsetter å tenke på dem, viser det seg at det er en god idé for en bok.

Picoult blir motivert av å få leserne til å reflektere selv. – Det er muligheten jeg har til å få leseren til å sette spørsmålstegn ved egne overbevisninger.

Hjertets umulige valg

Shay Bourne er den første på flere tiår som blir dømt til døden i New Hampshire. Han er funnet skyldig i et kaldblodig drap på en politimann og stedatteren hans. Etter elleve år i fengsel nærmer hans siste dag seg. Så får han se en nyhetsnotis om en liten jente som desperat trenger et nytt hjerte.

Junes ektemann og datter ble drept av Shay Bourne, og June har vært overbevist om at hennes største ønske er at han skal dø. Helt til hennes gjenlevende datter havner på sykehuset, og hun innser at det er noe hun ønsker mer enn det: at Claire skal få leve. Shay Bourne tilbyr Junes datter et mirakel – en ny sjanse. Men til hvilken pris?

Utfordrer deg til å tenke

Et av Jodi Picoults kjennetegn som forfatter er å utfordre leserne og få oss til å tenke. Hun tar opp moralske dilemmaer og belyser dem fra flere sider. Hun stiller de ubehagelige spørsmålene, pirker borti fordommene våre og får oss til å bla videre i stadig raskere tempo. Hjertets valg er en av Picoults aller beste bøker, den er intens, velskrevet og engasjerende.

Elsket av både lesere og anmeldere

Det er ikke alle forfattere forunt å bli elsket av både anmeldere og lesere, men det oppnår Jodi Picoult hver gang hun gir ut en ny roman. Om denne boken sier kritikerne blant annet at det er «en imponerende bok» (Publishers Weekly), en «sitte-ytterst-på-stolen-roman» (Sunday Express) og at den er «tøff og modig, og samtidig gripende» (Bookreporter).

Jodi Picoults bøker er oversatt til 40 språk, og har solgt til sammen over 14 millioner eksemplarer.

Hjertets valg er oversatt til norsk av Maria Øygarden.

Les også:

Skjulestedet av Pam Jenoff er romanen for deg som elsket Syrinpikene!