Valeria Luiselli vinner prestisjetunge Dublin Literary Award for «Arkiv over bortkomne barn»

RomanerRomanerValeria Luiselli vinner prestisjetunge Dublin Literary Award for «Arkiv over bortkomne barn»

Valeria Luiselli er tildelt Dublin Literary Award 2021 for romanen Arkiv over bortkomne barn. Hun blir med det den første meksikanske forfatteren som tildeles prisen.

Estimert lesetid 2min
Valeria Luiselli
Valeria Luiselli Valeria Luiselli er født i Mexico City i 1983, og skriver romaner og essay oversatt til en rekke språk. (Foto: Diego Berruecos)

Dublin literary award blir regnet som en av verdens mest høythengende litterære priser, etter Nobelprisen i litteratur. Arkiv over bortkomne barn er Valeria Luisellis andre bok, og høstet svært gode kritikker rundt om i verden. Den norske utgaven, fremragende oversatt av Ingrid Melfald Hafredal, fikk også mye ros her hjemme da den kom i fjor. 

Den var også på listen over New York Times 10 beste bøker, og blant annet på listen over årets beste bøker til Entertainment Weekly, TIME, NPR, The Washington Post, GQ, The Guardian og El País. En begeistret Barack Obama har ved flere anledninger uttalt at dette det er en av hans favorittbøker.  

Kjøp Arkiv over bortkomne barn til halv pris her.

Klassikerstatus

Romanen følger en familie fra New York som pakker bilen og drar ut på langtur sørover. Samtidig, I Mellom-Amerika og Mexico befinner tusenvis av barn seg på sin egen reise, en reise nordover til USA. Ikke alle vil komme frem til grensen. Disse to reisene veves sammen og skaper en mesterlig roman med mange lag  som danner en bevegende historie om hva det vil si å være menneske i en umenneskelig verden. «En uforlignelig ny klassiker» var overskriften da New York Times hadde sin anmeldelse av boken på trykk.

Da boka kom skrev Oddmund Hagen i Dag og tid: «Romanen er intelligent og originalt komponert, og referansar til så vel skjønnlitterære, faglitterære, musikalske og filmatiske førelegg dannar ein elegant klangbotn som utvidar handling og tanke både på mikro- og makronivå. Slik blir Arkiv over bortkomne barn ei sjeldan lesaroppleving som fortener plass blant dei fremste bøkene i hylla.»

Litterær sensasjon

Dublin literary award mottar nominasjoner fra offentlige bibliotek over hele verden og prisen som er på hele 100.000 euro ble utdelt torsdag kveld, under åpningen av Dublin litteraturfestival. 

Valeria Luiselli er født i Mexico City i 1983. Hun skriver romaner og essay og er oversatt til en rekke språk. Hun ble kalt en litterær sensasjon av Expressen da hennes første roman, De vektløse, kom ut i 2018.