Ukas lesetips: «Brev til Victoria» av Marcelo Puglia

RomanerRomanerUkas lesetips: «Brev til Victoria» av Marcelo Puglia

Brev til Victoria av Marcelo Puglia er en utrolig vakker og tankevekkende bok som man blir både glad og takknemlig av å lese.

Estimert lesetid 3min

Journalisten og bloggeren Mauricio er 40 år og har nettopp blitt far til lille Victoria. Mauricio lever lykkelig sammen med kjæresten Gabriela og datteren, men lykken skal ikke vare evig. For å være helt nøyaktig, skal den vare i seks måneder. For Mauricio har fått vite at han har en ondartet hjernesvulst, og at han har et halvt år igjen å leve.

Mauricio skriver en liste over hva han vil gjøre: Han vil blant annet gifte seg med Gabriela, han vil synge med Paul McCartney og han vil skrive et brev til sin nyfødte datter hver eneste dag i den tiden han har igjen. I brevene forteller han henne om alt han går igjennom, men også om livet han har levd, som en guide til datteren som skal vokse opp uten ham.

Brev til Victoria er oversatt til norsk av Kaja Rindal Bakkejord, og det fine omslaget er det designer Miriam Edmunds som har laget.

En bok om livet

Brev til Victoria er en av de sterkeste historiene jeg har lest på veldig lenge. Da jeg fikk inn oversettelsen og nærmet meg slutten av romanen, måtte jeg ta en pause – både for å reflektere over det jeg hadde lest og for å få fortellingen til å vare. Og da jeg hadde lest ferdig, var jeg både utslitt og glad. Glad fordi den fikk meg til å sette pris på det livet jeg har. Forfatteren selv sier at dette ikke er en bok om livet, og i hvert fall ikke en bok om døden. Det er en bok om tiden.

Begeistret bokhandler

Som redaktør er man alltid spent på hvordan bøkene man har antatt blir mottatt, om det er noen der ute som deler entusiasmen for akkurat denne fortellingen. Derfor var det ekstra hyggelig å lese mailen fra Karin Gunnestad som jobber på Ark Down Town i Porsgrunn. For hør bare hva hun sier:

«Denne boka var bare helt fantastisk! Noe så rørende og vakkert kan jeg ikke huske å ha lest på veldig lenge. Jeg har egentlig ikke ord for hvor godt jeg likte denne boka. Det er en bok om allslags type kjærlighet: til sin partner, til sine barn, venner, kjæledyr og også fremmede.» Hun anbefaler Brev til Victoria til alle som likte Et helt halvt år av Jojo Moyes.

Marcelo Puglia skrev Brev til Victoria etter at han selv ble far.
Marcelo Puglia skrev Brev til Victoria etter at han selv ble far.

Fikk barn – skrev bok

Brev til Victoria er skrevet på spansk og utgitt i Argentina av en forfatter som opprinnelig kommer fra Uruguay, men er bosatt i Brasil. Marcelo Puglia jobber som journalist, forfatter og blogger. Han ble inspirert til å skrive Brev til Victoria etter at han selv ble far.